zondag, 21. juli 2013 - 18:24 Update: 03-07-2014 0:54

Dode wolf is met 100 procent zekerheid een echte wolf

Foto van doodgereden wolf | Janneke van der Linde
Foto: Janneke van der Linde
Leiden

Uit het DNA-onderzoek dat is uitgevoerd door het laboratorium van Naturalis blijkt dat het dode dier dat twee weken geleden in Luttelgeest werd gevonden met 100 procent zekerheid een wolf is. Dit melden verschillende media zondag.

Eerder had natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden op basis van lichaamskenmerken al gezegd dat dit voor 98 procent zeker was.

Er is genetisch materiaal naar Duitsland verstuurd. Daar zullen ze onderzoeken waar deze wolf vandaan komt. Het dna-materiaal wordt daar vergeleken met dat van roedels wolven die Duitsland voorkomen. Naar verwachting zullen de resultaten van dit onderzoek in de loop van de week bekend worden gemaakt.

De doodgereden wolf, een vrouwtje van 2 tot 3 jaar oud, werd in een berm van de Uiterdijkenweg in Luttelgeest gevonden. Toen al dachten experts dat het om een echte wolf ging, maar ze konden tot nu toe niet uitsluiten dat het mogelijk ook om een wolfshond (kruising tussen wolf en hond) zou  kunnen gaan. In Nederland is in 1869 voor het laatst een wolf gezien bij Schinveld.

De onderzoekers gaan ervan uit dat de wolf op eigen kracht naar Nederland is gekomen. Maar er wordt ook rekening gehouden dat de wolf is meegenomen en bij wijze van grap door Oost-Europeanen in Luttelgeest is neergelegd, want voor zover bekend zouden wolven in Nederland niet voorkomen. Maar Leo Linnartz van Wolven in Nederland zegt op NRC.nl dat er geruchten rondgaan dat er wel degelijk wolven in Nederland zijn. In het Duitse Meppen net over de grens bij Emmen werd in april op een militair oefenterrein een wolf gefotografeerd, zo zegt Linnartz in de krant. En daarvoor zouden  al meldingen van Oost-Nederlanders zijn binnengekomen dat er een wolf zou zijn gezien. Volgens Linnartz zijn daarvan geen foto's gemaakt die als bewijs zouden kunnen dienen.

Provincie: