maandag, 15. april 2013 - 21:44 Update: 03-07-2014 0:59

Doden en tientallen zwaargewonden bij explosies marathon Boston

Foto van Meerdere gewonden bij explosies marathon Boston | Divers
Foto: Divers
Foto van Meerdere gewonden bij explosies marathon Boston | divers
Foto: fbf
Foto van Meerdere gewonden bij explosies marathon Boston | Divers
Foto: fbf

Een nog onbekend aantal mensen is tijdens de marathon in Boston gedood door twee zware explosies. Daarnaast zijn zo'n 15 tot 20 mensen zwaargewond geraakt.

De explosies vonden plaats drie uur na de start van de marathon vlak bij de finish. Volgens de laatste berichten zijn daarbij twee doden en nog een tientallen gewonden gevallen vooral onder de toeschouwers. De Boston Globe spreekt van 100 gewonden. De explosies, waar zo'n vier seconden tussen zat, vonden plaats rond 14.45 locale tijd. Een aantal slachtoffers zou ledenmaten zijn kwijtgeraakt. Aan de marathon deden 27.000 sporters mee, waaronder 72 Nederlanders. De marathon zou direct zijn stilgelegd.

Alle agenten in Boston die vrij zijn worden momenteel in dienst geroepen. Bijna alle Amerikaanse nieuwssites spreken over een aanslag. Ooggetuigen hebben onbekenden tassen zien achterlaten.

Meerdere explosieven gevonden

In een hotel in Boston is door de politie een derde explosief gevonden. Deze hebben ze gecontroleerd af laten gaan. De NBC meldt dat het om huisgemaakte explosieven gaat die waarschijnlijk op afstand zijn bediend. Ook bij een ander hotel zou een vierde explosief zijn gevonden. Andere hotels worden nu ontruimd.

In alle andere steden, waaronder NewYork is een verscherpte veiligheid afgekondigd. Metro en vliegverkeer in Bosten is inmiddels op last van de autoriteiten ook stilgelegd.

De staat Massachussets waarin Boston ligt viert vandaag Patriot's Day. Dat is de dag waarop de eerste veldslagen van de Amerikaanse Onhafhankelijkheidsoorlog worden herdacht. Scholen en overheidsinstellingen zijn dan ook dicht.

'Aanslag'

De politie van Boston gaat er nu vanuit dat de explosies bij de Boston Marathon zijn veroorzaakt door bommen. Amerikaanse inlichtingendiensten doen dat ook, dat meldt CNN. De aanslagen zijn vooralsnog niet opgeëist.

President Barack Obama heeft een grootschalig onderzoek aangekondigd. De inwoners in de stad wordt geadviseerd voorlopig binnen te blijven en zich niet in drukke centra's te begeven.  

Categorie:
Tag(s):