donderdag, 9. mei 2013 - 19:06 Update: 03-07-2014 0:58

Duitse vrouw overleden na aanvaring Prinses Margrietkanaal

Foto van duiker | MV Blik op Nieuws
Foto: Archief MV
Tjerkgaast

Een 81-jarige vrouw is donderdagavond overleden na een aanvaring op het Prinses Margrietkanaal bij Tjerkgaast.

Twee andere personen raakten gewond, twee kinderen werden voor controle naar een ziekenhuis gebracht.

De uit Duitsland afkomstige slachtoffers zaten met nog elf familieleden in een sloep die iets voor half twee op het kanaal door een vrachtschip werd overvaren.

De sloep werd geramd nadat het vaartuig door vermoedelijk motorpech stuurloos dwars in de drukke vaarroute was komen te liggen. Door de aanvaring zonk de sloep waarbij alle veertien opvarenden in het water terecht kwamen. Zij werden gered door watersporters.
De slachtoffers maakten met andere familieleden in twee huursloepen een vaartocht. Ze waren nog niet zo lang onderweg toen iets ten zuiden van de Spannenbrug de motor het om nog onduidelijke oorzaak liet afweten.

De hulpverleningsdiensten sloegen na de aanvaring groot alarm. De opvarenden werden, nadat ze door de vaarrecreanten uit het water waren gehaald, met behulp van de brandweer aan wal gebracht. De 81-jarige vrouw moest worden gereanimeerd en werd met een traumaheli naar een ziekenhuis in Groningen vervoerd. Daar overleed ze aan het begin van de avond. De twee andere gewonden en de kinderen werden per ambulance naar ziekenhuizen in Sneek en Leeuwarden gebracht. Duikers doorzochten het kanaal naar eventuele drenkelingen.

De uit de omgeving van Duesseldorf afkomstige familieleden werden in een groepsverblijf in Teroele opgevangen. Daar werd door de gemeente professionele hulpverlening geregeld. Het vaarverkeer op het Prinses Margrietkanaal kwam door het ongeluk enkele uren stil te liggen. Dat kon tegen vijf uur worden hervat nadat de gezonken sloep was gelokaliseerd. De boot moet nog worden geborgen.
 

Provincie: