zondag, 7. april 2013 - 17:44 Update: 03-07-2014 1:00

Duizenden demonstranten tegen Poetins anti-homowet

Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Meer dan 3300 mensen hebben zich inmiddels aangemeld voor de demonstratie van COC Nederland tegen de Russische anti-homowet tijdens het bezoek van president Poetin aan Amsterdam op 8 april.

'Het betreft één van de grootste demonstraties uit onze geschiedenis', meldt het COC zondag.

De demonstratie vindt plaats op maandagavond 8 april om 19 uur aan het Amsterdamse Oosterdok, recht tegenover het Scheepvaartmuseum waar de Russische president op dat moment dineert De demonstranten verzamelen zich vanaf 18.00 uur naast Museum NEMO. De huidige 3300 deelnemers meldden zich aan via de speciale website Stopdeantihomowet.nl.  

Een nationale internetpetitie van het COC tegen de anti-homowet werd de afgelopen weken door ruim 10.000 mensen ondertekend. 'Er komen nog steeds veel handtekeningen binnen, reden voor de organisatie om de petitie voorlopig voort te zetten', aldus het COC.

Het COC organiseert maandag ook een verrassingsactie tijdens een ander onderdeel van het bezoek van de Russische president.

Tijdens de demonstratie maandagavond op het Oosterdok spreken twee Russische LHBT-activisten van de organisatie Russian LGBT Network uit Sint Petersburg, Maria Kozlovskaya en Anastasia Smirnova. In Sint Petersburg is al een anti-homowet van kracht. Ook zijn er speeches van COC-voorzitter Tanja Ineke, Amnesty Nederland directeur Eduard Nazarski en Joost Mallo van The Dutch LGBT Support!, mede-initiatiefnemer van de actie.

Verder zijn er optredens van Yuli Minguel (X Factor Groot Brittannië), Dolly Bellefleur, die voor de gelegenheid een speciaal protestlied schreef, dj Gina en een gelegenheids trio bestaande uit Karin Giphart, Renate Reijnders en Michelle Courtens. De presentatie is in handen van de Russisch-Kameroenese Anousha Nzume.
 
De anti-homowet dreigt LHBT’s in Rusland monddood te maken. LHBT’s die opkomen voor hun rechten kunnen bestraft worden, voorlichting over homoseksualiteit wordt onmogelijk en het tonen van de regenboogvlag kan leiden tot hoge boetes.
 
Naar verwachting besluit het Russische parlement in juni definitief over de anti-homowet. Een eerste versie van het voorstel werd in januari aangenomen. Soortgelijke wetgeving is op lokaal niveau al van kracht in diverse Russische regio’s. Daar is een stijging van geweld tegen LHBT’s merkbaar.

Provincie: