vrijdag, 12. april 2013 - 13:43 Update: 03-07-2014 0:59

Eerste Koning Willem-Alexanderlaan in Nederland komt in Zuidplas

Foto van Willem-Alexander | Archief EHF
Foto: Archief EHF

De eerste Koning Willem-Alexanderlaan van Nederland komt in de gemeente Zuidplas in de provincie Zuid-Holland.

Dit heeft de gemeente Zuidplas vrijdag laten weten. De koninklijke laan wordt  dinsdag 30 april, de dag van de troonswisseling, door wethouder Rinus Bosman van de gemeente Zuidplas om 8.30 uur geopend. 'Deze laan wordt  de ontsluitingsweg binnen de nieuwe woonwijk in Zevenhuizen-Zuid', aldus de gemeente.

Opening
Ruim honderd kinderen fietsen in een lawaaioptocht onder leiding van de kinderburgemeester van Zuidplas Björn de Ruiter naar de nieuwe laan om wethouder Bosman het naambord te overhandigen. Daar monteert hij ter plekke het naambord voor de nieuwe laan en is de eerste Koning Willem-Alexanderlaan van Nederland een feit. Na afloop is er voor alle kinderen een koninklijk ontbijtbuffet.

Oranje in Zuidplas
Wethouder Bosman: “De dorpen in Zuidplas hebben een sterke oranjetraditie. Daarom leek het ons een mooi gebaar om op 30 april 2013 een straat te benoemen ter ere van de troonswisseling. Willem-Alexander, die op 26 april 2013 als prins zijn laatste officiële handeling in Zuidplas verricht door het openen van de internationale “Willem-Alexander baan”, krijgt als koning op de dag van zijn kroning een laan die naar hem is vernoemd.”

Laan door nieuwe wijk
De komende jaren wordt een nieuwe woonwijk in Zevenhuizen-Zuid ontwikkeld. In een periode van zo’n 15 jaar zullen hier ongeveer 1200 woningen worden gebouwd. Hoewel de voorbereidingen voor deze wijk nog volop in gang zijn, is het eerste deel van de hoofdontsluitingsweg vorig jaar al aangelegd. De straat had echter nog steeds geen naam. “Toen de troonswisseling bekend werd, wisten we het meteen’, vertelt wethouder Bosman. “Een nieuwe koning en een nieuwe woonwijk. Het kon niet anders dan dat deze straat de Koning Willem-Alexanderlaan zou gaan heten.”