woensdag, 17. juli 2013 - 20:05 Update: 03-07-2014 0:54

Eerste militairen terug uit Kunduz

Militairen training Afghaanse politie | Min. Defensie
Foto: Min. Defensie
Militairen training Afghaanse politie | Min. Defensie
Foto: Min. Defensie
Eindhoven

De eerste 100 militairen van de politietrainingsmissie in Kunduz zijn woensdagavond geland op Vliegbasis Eindhoven. De terugkeeroperatie is daarmee op gang gekomen.

De Nederlandse politietrainingsmissie heeft sinds de zomer van 2011 een stevige basis gelegd voor de hele justitieketen in Kunduz. Op 1 juli is de uitzending beëindigd. Dat is eerder dan verwacht. De Afghaanse politie blijkt sneller klaar om zelf de verantwoordelijkheid voor de trainingen te dragen in het district.

Met de verschillende opleidingen en trainingen heeft de Nederlandse missie een kwaliteitsimpuls gegeven aan de politie. Agenten kregen opleidingen en begeleiding bij de uitvoering in de praktijk.

Nederland blijft na het vertrek actief in en betrokken bij Afghanistan. F-16-jachtvliegtuigen ondersteunen de terugtrekking uit Kunduz en de coalitiepartners op de grond. Zij blijven tot medio 2014. Ook levert Defensie personeel voor verschillende hoofdkwartieren. EUPOL blijft in de hoofdstad Kabul het hogere en middenkader van de politie opleiden.