dinsdag, 18. juni 2013 - 16:08 Update: 03-07-2014 0:56

Eerste tropische dag in 2013 is een feit

foto van zon weer | fbf
Foto: fbf
De Bilt

Om 15.30 uur werd het in De Bilt 30,2 graden. Daarmee is de eerste officiële tropische dag van 2013 een feit.

In Eindhoven ging de temperatuur vandaag als eerste door de tropische barrière. Voor een officiële tropische dag moet het in De Bilt 30 graden of warmer zijn. Dat melden de meteorologen van weeronline.nl.

In 2012 moesten we tot 18 augustus wachten voordat we landelijk konden spreken van een tropische dag. Toen werd het 32,0 graden, een dag later zelfs 33,0.

Andere tropische plaatsen
Op veel andere plaatsen is het vandaag al tropisch. Brabant, Overijssel, Gelderland, Limburg, Zuid Holland en Utrecht gingen over de 30 graden tot nu toe.

Morgen nog warmer
Morgen kan het nog warmer worden. De maximum temperatuur komt uit op ongeveer 35,0 graden. Het lijkt onrealistisch dat we morgen het all-time-high record halen. De omstandigheden zijn niet ideaal genoeg door teveel bewolking en in de middag ontwikkelende buien. Ook de luchtsoort is simpelweg niet warm genoeg. 38,6 is daardoor nauwelijks mogelijk.

Buien verdrijven uiteindelijk hitte
Vanavond en vannacht is er in het westen van het land kans op enkele overblijfselen van onweersbuien uit België en Frankrijk. Boven ons land kunnen deze buien vannacht tijdelijk iets activeren.

Vanaf morgenmiddag ontstaan buien boven Nederland. Deze gaan gepaard met lokaal veel regen, hagel en onweer. De exacte locatie is nog moeilijk aan te geven, de oostelijk helft van het land heeft echter de grootste kans op buien.

Donderdag valt in het hele land van tijd tot tijd regen. Dit zorgt ervoor dat de warme lucht uit ons land verdreven wordt. Daarna keren we terug naar een wisselvalliger en koeler weertype terug.In 2012 moesten we tot 18 augustus wachten voordat we landelijk konden spreken van een tropische dag. Toen werd het 32,0 graden, een dag later zelfs 33,0.

 

Provincie: