maandag, 19. augustus 2013 - 11:49 Update: 03-07-2014 0:53

Effecten van milieuvervuiling op het ontstaan van hart- en vaatziekten

Effecten van milieuvervuiling op het ontstaan van hart- en vaatziekten
Foto: Archief FBF
Utrecht

Het is algemeen bekend dat maatregelen zoals lichaamsbeweging, gezonde voeding en niet roken kunnen bijdragen tot het verminderen van de risicofactoren op hart- en vaatziekten. Maar wat is de invloed van milieuvervuiling of geluidsoverlast op het ontstaan van hart- en vaatziekten?

Anno 2013 worden ook milieufactoren opgenomen in wetenschappelijk onderzoeken die tijdens het grootste internationale cardiologisch congres tussen 31 augustus en 4 september worden gepresenteerd in Amsterdam.

Fijnstof in de lucht schaadt hartpatiënten

Verbrandingsproducten zoals fijnstof ontstaan binnen- en buitenshuis. Het inademen van fijnstof kan niet alleen leiden tot een slechtere longfunctie. Fijnstof is ook gerelateerd aan een vergrote kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. In het Europese jaar van de luchtkwaliteit zal Professor Dr. Marc Claeys uit het Belgische Edegem de vraag beantwoorden of luchtvervuiling een doorslaggevende rol speelt in de ontwikkeling of beïnvloeding van hart- en vaatziekten. Prof. Claeys is Adjunct-diensthoofd cardiologie in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en presenteert de resultaten van zijn studie met de centrale vraag of de lucht die we inademen een onzichtbare katalysator kan zijn voor hart-en vaatziekten. Door verontreinigd lucht gedurende slechts twee uur in te ademen stijgt de diastolische bloeddruk aanzienlijk, volgens het nieuwe onderzoek.

Passief roken en het effect van rookverboden?

Een manier om de luchtkwaliteit te verbeteren, zijn de zogenaamde rookverboden in restaurants en kroegen. Dat dit ook een positief effect heeft op mensen met hart en vaatziekten bleek uit Zwitsers onderzoek. Onderzoekers vergeleken resultaten uit twee verschillende deelstaten, waarbij de ene wel, en de ander niet het rookverbod invoerde. Hieruit bleek dat in de deelstaat waar het rookverbod wel was ingevoerd, het aantal STEMI-opnames in ziekenhuizen na de invoering van het rookverbod fors lager lag dan daarvoor. In tegenstelling tot de deelstaat waar het verbod niet werd ingevoerd, hier veranderde het aantal opnames nauwelijks. Tijdens deze sessie op 31 augustus om 11.00 uur zal verder worden ingegaan op dit onderzoek en de preventieve boodschap voor beleidsvoerders en consumenten.

Geluidsoverlast

Op 1 september zoomt dr. Frank Schmidt verder in op een ander milieuprobleem: geluidsoverlast. Uit Deens onderzoek bleek eerder al dat geluidsoverlast van verkeer mogelijk invloed heeft op het risico een hartaanval te krijgen. Bij elke stijging van 10 decibel nam het risico op een hartaanval met 14% toe. Bij mensen boven de 65 lag dit zelfs op 27%.