woensdag, 1. mei 2013 - 9:32 Update: 03-07-2014 0:58

Eindhoven Airport is mainport voor mensenhandel

Foto van marechaussee op de luchthaven | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Eindhoven

Eindhoven Airport fungeert als grote doorvoerhaven als het gaat om mensenhandel.

Dit zegt de hoogste man van de koninlijke marechausse op Eindhoven Airport, brigadecommandant Léon Slegers woensdag tegen Omoep Brabant. Slegers: "Je kunt zeggen dat Eindhoven Airport een mainport is als het gaat om de toename of komst van mensenhandelaren of mensensmokkel. Ik denk dat het aantrekkelijk is om mensenhandel hier binnen te brengen. Eindhoven ligt dichtbij Frankrijk, België en Duitsland. Dus Eindhoven is voor alle landen in de omgeving heel aantrekkelijk."

In 2012 waren er 31 concrete gevallen van mensensmokkel op de luchthaven, maar volgens de marechaussee is dit slechts het topje van de ijsberg. Slegers: "Die cijfers zijn zaken die we daadwerkelijk aantreffen. Maar er zijn ook dossiers die er verband mee houden. Die kunnen we koppelen. En zo zie je dat hier bepaalde vormen van criminele samenwerkingsverbanden actief zijn. Eindhoven Airport richt zich op lowbudget en dat is aantrekkelijk voor de crimineel. Met name uit het Oostblok."

De aanpak van mensenhandel is voor de marechaussee 'een topprioriteit'. Ze werkt al twee jaar samen met justitie op het dossier mensenhandel. Maar het is behoorlijk lastig om mensenhandel aan te tonen, omdat  vrouwen  vaak onder valse voorwendselen naar Nederland worden gehaald. Als ze hier eenmaal in de prostitutie zijn beland durven ze niet naar de politie te gaan, omdat ze denken dat die corrupt is.