woensdag, 15. mei 2013 - 13:33 Update: 03-07-2014 0:58

Eric van Tijn en Cornald Maas moeten Nederlandse jury Eurovisie Songfestival verlaten

Foto van Eric van Tijn | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Malmo

Eric van Tijn en Cornald Maas zijn uitgesloten van deelname aan de Nederlandse vakjury voor de finale van het Eurovisie Songfestival. Dit melden verschillende media woensdag.

Dit komt omdat radiopresentator Daniël Dekker tijdens een uitzending de namen van deze juryleden noemde en dat is tegen de regels. Om beinvloeding van juryleden te voorkomen, mogen deze namen pas op de dag van de finale bekend worden gemaakt.  De European Broadcasting Union (EBU) heeft het fragment met Daniël Dekker teruggeluisterd en besloten dat de twee juryleden vervangen moeten worden. Eric van Tijn legde woensdagmorgen op 3FM uit: 'De regel dat het geheim moet zijn is bedacht omdat de jury dan niet om te kopen is. Een of ander vaag land zou me kunnen bellen en zeggen: als jij ons punten bezorgt, geven we je geld.'

Cornald Maas is teleurgesteld. Hij begrijpt niet hoe Daniël Dekker dit heeft kunnen laten gebeuren.  Maas tegen RTL Boulevard: "Iemand in die positie praat zijn mond voorbij. Hij weet als geen ander dat je je mond moet houden." Eric van Tijn blijft vrij nuchter onder het EBU-besluit: 'Het is niet wereldschokkend. Ik vind het leuk om te doen, maar het gaat om de artiesten die we sturen.' En verder zegt hij: 'Het is gewoon een beetje stom van Daniël. Heel erg onhandig, maar de wereld vergaat niet.' Van Tijn heeft het excuus van Dekker geaccepteerd.

De TROS, de omroep die het songfestival in Nederland uitzendt, had standaard één vervanger achter de hand, de tweede zal voor de finale van zaterdag moeten worden aangemeld. Voor de halve finale van morgen is er geen probleem, omdat landen alleen hun eigen voorronde jureren.

Categorie:
Tag(s):