zaterdag, 29. juni 2013 - 12:33 Update: 03-07-2014 0:55

Ernstige complicaties bij vijf mazelen-patiëntjes

foto van koorts mazelen | fbf
Foto: fbf

Vijf kinderen die met mazelen zijn besmet liggen of hebben volgens het RIVM (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu) in het ziekenhuis gelegen. Er zouden bij hen ernstige complicaties zijn opgetreden.

Twee kinderen zouden hersenvliesontsteking hebben en twee longontsteking. Van het vijfde patiëntje is het nog onduidelijk wat de complicaties zijn. Dit schrijft het Algemeen Dagblad zaterdag op basis van berichtgeving van het RIVM. Een woordvoerder van het RIVM over deze ontwikkelingen in de media: 'Dat is wel een uitzonderlijk verschijnsel. Het meest voorkomende symptoom is oorontsteking.'

In totaal zijn er bij tien kinderen complicaties vastgesteld, maar de vijf anderen hoefden niet naar het ziekenhuis. Een woordvoerder van het RIVM laat zaterdagochtend aan het Reformatorisch Dagblad (RD) weten dat er inmiddels ook weer patiëntjes uit het ziekenhuis kunnen zijn ontslagen. RIVM: 'Dat houden we echter niet bij. De cijfers bieden alleen een overzicht van het aantal opnames vanaf het begin van de uitbraak. Dat alle kinderen doodziek zouden zijn is volgens de woordvoerder onzin. Tegen het RD: 'Daar is bij ons niets over bekend en dat vermelden wij ook niet in ons overzicht.'

Inmiddels is er van 161 mensen bekend dat zij de mazelen hebben, maar waarschijnlijk ligt het echte aantal veel hoger, omdat niet iedereen naar de huisarts gaat. De vorige uitbraak van mazelen was in 1999-2000. Die kostte aan drie mensen het leven. Er waren toen 3000 meldingen van mazelenbesmetting.

Sinds eind mei is er sprake van een uitbraak van mazelen in gebieden met een lage vaccinatiegraad. In deze regio wonen veel mensen die behoren tot de reformatorische gezindte en zich om religieuze redenen niet laten inenten. Omdat in deze gebieden relatief veel  kinderen niet beschermd zijn tegen mazelen, is het waarschijnlijk dat de ziekte zich de komende tijd hier verder verspreidt.

Categorie: