maandag, 16. december 2013 - 10:34 Update: 03-07-2014 0:46

Essayist pur sang Otten krijgt P.C. Hooftprijs 2014

foto van boeken | fbf
Foto: fbf

De P.C. Hooftprijs gaat in 2014 naar de schrijver Willem Jan Otten (62).

Dat heeft het bestuur van de stichting P.C. Hooftprijs voor Letterkunde maandagmorgen bekendgemaakt, zo melden verschillende media.

De oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor beschouwend proza. De jury, onder leiding van Paul Schabel, vindt de dichter essayist, proza- en toneelschrijver Otten 'orgineel en persoonlijk in de keuzen van zijn onderwerpen'. In het juryrapport staat: 'Willem Jan Otten kan gezien worden als een essayist pur sang. (...) Als lezer merk je hoe hij al schrijvend op zoek is naar een ook voor hem nog onbekende uitkomst van zijn denken.' Otten krijgt de prijs en bijbehorende 60.000 euro op 22 mei 2014 uitgereikt, tijdens een bijeenkomst in het Letterkundig Museum in Den Haag.

De P.C. Hooft-prijs is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland. De oeuvreprijs wordt afwisselend toegekend voor proza, essays en poëzie. De P.C. Hooft-prijs 2013, voor verhalend proza, werd in mei uitgereikt aan A.F.Th. van der Heijden.

Het is niet de eerste keer dat Otten voor zijn werk is bekroond. Eerder won hij al de Constantijn Huygensprijs (1999). Voor zijn roman Specht en Zoon won hij in 2005 de Libris Literatuur Prijs.

In 1985 verscheen de eerste essaybundel van Otten, 'Denken is een lust'. Daarna publiceerde hij nog negen bundels met beschouwend proza. Daarnaast schreef Otten romans, toneelstukken en gedichten. Hij is getrouwd met de schrijfster Vonne van der Meer.

Categorie:
Tag(s):