donderdag, 28. februari 2013 - 18:23 Update: 03-07-2014 1:02

Etikettering van ‘verborgen’ eieren blijkt haalbaar

Etikettering van ‘verborgen’ eieren blijkt haalbaar

Amsterdam - In tegenstelling tot wat de eierindustrie beweert, is het goed mogelijk om eieren die verwerkt zijn in voedingsmiddelen te etiketteren.

Dat blijkt uit een onderzoek van de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters. Sinds 1 januari 2012 zijn legbatterijen verboden in de Europese Unie, maar nog altijd worden kooi-eieren verwerkt in voedingsmiddelen. Het onderzoek van Vier Voeters doet concrete voorstellen voor meer transparantie in de voedselketen – iets waarvan de noodzaak onlangs weer bevestigd werd door het paardenvleesschandaal. ‘De Europese Unie geeft aan naar meer transparantie in de voedselketen te streven,’ zegt Barbara van Genne van Vier Voeters. ‘Er zijn inderdaad nog veel punten voor verbetering vatbaar. Wij hebben een praktische manier gevonden om de consument de vereiste duidelijkheid te verschaffen.’ Vorig jaar bleek dat van bijna de helft van de eieren in Duitsland niet duidelijk is wat de omstandigheden zijn waarin de kippen werden gehouden. Dit aandeel omvatte verwerkte eieren (32 procent) en eieren in commerciële keukens en bakkerijen (16 procent). Volgens Van Genne is de situatie vergelijkbaar met Nederland. ‘Als informatie over huisvesting verplicht is voor verse eieren, waarom zou dat dan niet ook mogelijk zijn voor eieren die worden verwerkt in voedingsmiddelen, zoals pasta, koekjes en mayonaise?’ Vier Voeters stelt voor om het type houderij - legbatterij, scharrel, vrije uitloop, biologisch - op de lijst van ingrediënten te vermelden. ‘Dit zou tussen haakjes achter het ingrediënt eieren geplaatst moeten worden,’ zegt Van Genne. ‘Dat is laagdrempelig voor de consument, die dan geen code hoeft te ontcijferen.’
Provincie: