maandag, 10. juni 2013 - 20:54 Update: 03-07-2014 0:56

EU en Duitsland willen uitleg VS over online afluister- en afkijkpraktijken

foto van Edward Snowden

Justitie in de VS is een groot onderzoek gestart naar Edward Snowden. Gisteravond onthulde de 29-jarige oud-CIA-medewerker dat hij informatie over het National Security Agency (NSA) systeem had gegeven aan de Britse krant The Guardian. EU en Duitsland willen opheldering van de VS.

Afgelopen week publiceerde de krant documenten dankzij Snowden. Daaruit blijkt dat de NSA in het geheim gegevens over telefoongesprekken verzamelt en bij internetbedrijven e-mails, chatgesprekken, foto's, bestanden, video's en zoekopdrachten checkt. Snowden handelde "uit afschuw", en wil de mensen laten weten "wat er in hun naam gebeurt" en weigert in de anonimiteit te blijven. Maar, zei hij: "Ik wil niet dat het verhaal over mij gaat. Ik wil dat het gaat over wat de Amerikaanse regering doet."

Inmiddels zorgt het 'lekken' binnen de muren van het Witte Huis en in het Amerikaanse congres voor de nodige beroering. Zo heeft Peter King, een hooggeplaatste Republikein in het Amerikaanse congres die zetelt in het comité voor de nationale veiligheid, Edward Snowden een gevaar voor het land genoemd.

Spion
Volgens King klopt heel wat van de informatie van Snowden niet en is het verontrustend dat hij zich in Hongkong schuil houdt. Volgens King weet Snowden waar onze geheime agenten zich bevinden en verklapt tegen de vijand wat onze bronnen en methoden zijn. ''Ik beschouw hem als een overloper, een spion", zegt hij in een interview met CNN.

De VS en China kennen een uitleveringsverdrag. Het is niet bekend of China Snowden op korte termijn aan de VS gaat uitleveren. Volgens de laatste berichten heeft Snowden zijn hotel in HongKong verlaten. Onbekend is waar hij nu is. 

Op het wereldwijde internet wordt Edward Snowden door tienduizenden als nieuwe held gezien.

Duitsland en EU willen opheldering

Inmiddels heeft de Europese Unie en Duitsland de VS om opheldering gevraagd over de tot voor kort geheime Amerikaanse online afluister- en afkijkpraktijken. Eurocommissaris Viviane Reding uitte begin april al haar zorgen over de Amerikaanse omgang met internetprivacy. Donderdag zal de EU op de vergadering van Europese en Amerikaanse bewindslieden in Dublin de VS om opheldering vragen.  


 

Categorie: