donderdag, 18. april 2013 - 11:45 Update: 03-07-2014 0:59

€13 miljoen voor praktijkgericht onderzoek

€13 miljoen voor praktijkgericht onderzoek
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Hogescholen die ook aan onderzoek doen, kunnen rekenen op extra geld. Minister Bussemaker investeert een bedrag oplopend tot €13 miljoen per jaar in praktijkgericht onderzoek in het hbo.

Met het geld komt Bussemaker tegemoet aan de grote behoefte in zowel het hbo als het MKB en de publieke sector naar meer praktijkgericht onderzoek. ,,De innovatie en kennisontwikkeling die ontstaan uit de uitwisseling tussen theorie en praktijk zijn waardevol voor samenleving en economie’’, aldus Bussemaker. ,,Lectoren, onderzoekers, docenten en studenten werken samen met de praktijk aan echte problemen die daar spelen en zoeken samen naar oplossingen. Juist ook voor sectoren die minder goed aan bod komen bij wetenschappelijk onderzoek, zoals MKB en de zorg is dat waardevol.’’

Voor middelgrote en kleine bedrijven is praktijkgericht onderzoek vaak de enige schakel met de kennissector. Zij zijn voor hun innovaties doorgaans afhankelijk van onderzoek aan hogescholen.
Voor studenten biedt praktijkgericht onderzoek een extra uitdaging tijdens hun studie. Het verhoogt de onderwijskwaliteit en leert een onderzoekende houding aan, waar de bedrijven waar zij later gaan werken, weer profijt van hebben. Docenten in het hbo varen er ook wel bij: via lectoraten houden zij hun kennis actueel en doen zij onderzoeksvaardigheden op. De €13 miljoen wordt ondergebracht bij NWO, dat het geld verdeelt. Het totale budget voor praktijkgericht onderzoek komt met deze injectie op €30 miljoen structureel.

Provincie:
Tag(s):