dinsdag, 3. december 2013 - 10:03 Update: 03-07-2014 0:47

Fietsersbond wil meer fietslampen in automaten

foto van verlichting fiets | fbf
Foto: fbf
Utrecht

Als het aan de Fietsersbond ''licht'' komen er naast de kroket uit de muur straks lampjes voor de fiets.

Het gebeurt altijd onverwacht: de batterijen zijn leeg of je fietslamp is stuk. Zo’n 90% van de fietsers geeft in een onderzoek uit 2011 aan, dat ze fietsverlichting wel belangrijk vinden. Dat verklaart het succes van de fietslampautomaten. Als de lampjes makkelijk beschikbaar zijn op de plaats en het moment dat ze nodig zijn, worden ze aangeschaft.

Arjen Bijlsma van fietslampjes.nl plaatste in het kader van de fietsverlichtingscampagne 'Ik wil je zien' van de Fietsersbond automaten op verschillende openbare plekken in Nederland. In universiteiten, hogescholen, openbare fietsenstallingen bij stations en in sportcentra vinden de lampjes gretig aftrek. Ook op middelbare scholen verschijnen steeds meer fietslampen in de automaten.

De NS overweegt om volgend jaar ook fietslampen in bestaande automaten te stoppen. De Fietsersbond roept gemeenten, onderwijsinstellingen, sportcentra, bibliotheken en andere plaatsen waar ’s avonds veel bezoekers zijn op, om ook fietslampautomaten te plaatsen of fietslampjes in bestaande automaten te leggen. “De fietslampautomaat biedt handelingsperspectief op het moment dat de fietser lampjes nodig heeft. Dat is, naast voorlichting en handhaving, een zeer belangrijk instrument om het aantal verlichte fietsers te laten groeien”, aldus Arien de Jong van de Fietsersbond.

Thuiskomertjes versus vaste verlichting

De Fietsersbond beschouwt de kleine lampjes met een beperkte brandduur wel als noodverlichting. ‘Thuiskomertjes’ worden ze ook genoemd. ”Met iets grotere verlichting vast aan de fiets ben je beter zichtbaar. Bovendien is het op de langere termijn goedkoper en duurzamer”, aldus de Fietsersbond. Testkees van de Fietsersbond testte dit jaar voorlampen in de prijscategorie van 5 tot 20 euro.