woensdag, 10. juli 2013 - 15:40 Update: 03-07-2014 0:55

FIOD neemt miljoenen in beslag

Foto van euroteken op tegel | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

De FIOD heeft dinsdag in een internationaal onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket voor miljoenen euro beslag gelegd bij een vastgoedman. Dit meldt hete Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

De vastgoedman wordt verdacht van oplichting van de belastingdienst, het niet verstrekken van informatie aan de belastingdienst, valsheid in geschrift en het witwassen van vele miljoenen euro's. Het totale nadeel voor de schatkist wordt geschat op ruim 25 miljoen euro.

Het vermoeden is dat verdachte in 2006 de winst van vele tientallen miljoenen uit een vastgoeddeal buiten het zicht van de belastingdienst heeft proberen te houden met behulp van een Stichting Particulier Fonds (SPF) op Curacao.

Door op papier het beheer van de stichting door een trustkantoor op
 Curacao te laten verrichten, spiegelde verdachte de fiscus ten onrechte voor dat hij niet gerechtigd was tot het vermogen van de SPF. In de periode van 2006 tot 2009 had hij over het vermogen binnen de SPF belasting moeten betalen.

Eind 2009 heeft verdachte door middel van een schenking getracht een groot deel van het bedrag weg te sluizen. Vermoedelijk is dit gedaan om op deze manier de op 1 januari 2010 in werking getreden strengere wetgeving te ontlopen. 

Het wegsluizen en versluieren binnen de SPF, alsmede het vervolgens wegsluizen van een deel van het vermogen door middel van een schenking moet volgens het OM worden gezien als het witwassen van het gehele vermogen. 

De FIOD heeft in Nederland vier bedrijfspanden en een woning doorgezocht. Op Curacao is er gezocht in een trustkantoor. Er is administratie en 200.000 euro contact geld in beslag genomen. Daarnaast is beslag gelegd op bankrekeningen, fondsen en kunst. Dit om vermoedelijk crimineel verdiend vermogen te ontnemen. 

 
Provincie: