zondag, 20. januari 2013 - 17:44 Update: 03-07-2014 1:04

Fischer leidt Ajax in spectaculaire Klassieker naar drie punten

(Elf Voetbal) Ajax heeft in de eigen Arena een zeer belangrijke overwinning geboekt. Doordat alle concurrenten van zowel Ajax als Feyenoord punten verspeelden, kon de winnaar van deze editie van de Klassieker zich de absolute winnaar van het weekend noemen.

Ajax won uiteindelijk, onder leiding van uitblinker Viktor Fischer, die tweemaal het doel vond namens de Amsterdammers. Omdat ook Siem de Jong doel trof en Lex Immers een strafschop miste, eindigde de spectaculaire Klassieker in een 3-0 overwinning voor de thuisploeg. In de mistige Amsterdam Arena was het Ajax was het beste begon, wat al gauw resulteerde in paniek bij de Feyenoord-defensie. Tot tweemaal toe vroegen de Ajacieden om een strafschop, waar scheidsrechter Pol van Boekel niks van wilde weten. Een strafschop had men uiteindelijk ook niet nodig om de score te openen, want enkele minuten na het appelleren werd de 1-0 gemaakt. Een fraaie steekpass van verdediger Niklas Moisander zette Fischer alleen voor doelman Erwin Mulder. De jonge aanvaller bleef oog-in-oog met de goalie koelbloedig, omspeelde hem en tekende zodoende de 1-0 aan. Na de openingstreffer kwam het duel meer in evenwicht. Aan beide kanten waren kleine kansjes te noteren. Lex Immers miste namens Feyenoord, Christian Eriksen en Siem de Jong konden de score namens Ajax niet uitbreiden, wat vijf minuten voor rust wel gebeurde. Weifelend optreden van Joris Mathijsen stelt wederom Fischer in staat te scoren. De jonge Deen zorgde met een fraaie treffer voor de 2-0 ruststand. De tweede helft begon Feyenoord veel sterker dan het eerste bedrijf. Enkele fraaie aanvallen werden opgezet en na een kleine tien minuten na rust leek de aansluitingstreffer te vallen. Een scrimmage voor het doel van Kenneth Vermeer liep echter op niets uit en zodoende kon alles wat Ajax een warm hart toedroeg in de Arena, opgelucht ademhalen. Net na het uur wist Ajax de wedstrijd te beslissen. Hoewel Feyenoord sterk aan de tweede helft was begonnen, kon het niet scoren en zag het Ajax zich weer oprichten. Uit een vrije trap van Eriksen was het De Jong die de bal nog ligt toucheerde en daardoor de 3-0 op zijn naam kreeg. Uit het veld geslagen bleek Feyenoord echter niet. Direct na de 3-0 veroorzaakte Ricardo van Rhijn een strafschop door Jean-Paul Boëtius te tackelen in het strafschopgebied. Van Boekel legde de bal vervolgens op de stip. De pingel was vervolgens niet aan Lex Immers besteed. De middenvelder van Feyenoord zag zijn strafschop worden gekeerd door Vermeer, waarna de rebound hoog werd overgeschoten door de blonde middenvelder. Hierna was de wedstrijd definitief gespeeld. De tijd tikte in het voordeel van Ajax weg, wat het wel welletjes vond. Feyenoord kon geen vuist meer maken en verloor zodoende ruim van Ajax, wat door de overwinning gouden zaken heeft gedaan en nu op één punt van koploper FC Twente staat.