zaterdag, 20. april 2013 - 15:47 Update: 03-07-2014 0:59

FNV-bonden, ook Abvakabo, stemmen voor sociaal akkoord

Foto van vlag FNV | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

Tijdens de Federatieraad hebben alle 18 FNV-bonden, dus ook de kritische Abvakabo, unaniem voor het sociaal akkoord gestemd.

Het akkoord dat FNV-voorzitter anderhalve week geleden sloot met het kabinet en de werkgevers. Dit melden verschillende media zaterdag.

Het ledenparlement van de vakcentrale adviseerde vorige week al met een meerderheid van 83 procent om het sociaal akkoord te aanvaarden. Maar de Abvakabo lag nog dwars. Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk liet weten dat ze eerst graag een zorgakkoord had willen sluiten voordat de FNV-bonden zich zaterdagmiddag zouden uitspreken over het sociaal akkoord. Corrie van Brenk maakt zich grote zorgen over de thuiszorg en praat al weken met werkgevers en kabinet over alternatieven voor de kabinetsplannen die volgens haar 100.000 banen gaan kosten.

Abvakabo heeft inmiddels wel ingestemd met het sociaal akkoord, maar de onderhandelingen over het zorgakkoord gaan zaterdag nog steeds door. Dat Van Brenk uiteindelijk toch voor dat sociaal akkoord stemde, kwam  onder meer omdat het ledenparlement, dat zeer belangrijk wordt in de nieuwe vakbeweging, al positief adviseerde. Van Brenk in de media: 'Wij zeggen 'ja' tegen al die verbeteringen die in het sociaal akkoord zijn afgesproken. Denk bijvoorbeeld aan het afschaffen van de 0-urencontracten. Dat is iets waar onze leden in de ouderenzorg de afgelopen tijd veel actie tegen hebben gevoerd. Dat is echt een verbetering. Maar wij vinden het onacceptabel dat er nog steeds geen oplossing is voor de thuiszorg'.

Op 11 april werd het sociaal akkoord gesloten. Daarin staan onder andere plannen om de het ontslagrecht te hervormen. Wie werkloos wordt, krijgt vanaf 2016 maximaal twee jaar WW van de overheid. Werknemers en werkgevers gaan zelf sparen voor een derde jaar. Het ontslagrecht wordt vereenvoudigd vanaf 2016. Alle ontslagen werknemers krijgen een ontslagvergoeding, het bedrag wordt wel beperkt tot maximaal 75 duizend euro of maximaal een jaarsalaris voor grootverdieners.

 

Provincie:
Tag(s):
fnv