zaterdag, 27. juli 2013 - 10:41 Update: 03-07-2014 0:54

FNV-voorzitter: Doorbezuinigen leidt tot onveiliger Nederland

Foto logo van FNV | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Volgens Abvakabo FNV-voorzitter Corrie van Brenk lopen er door de 'obsessieve' bezuinigingen inmiddels 15.000 veroordeelde criminelen vrij rond, is er nauwelijks nog controle op de voedselveiligheid en arriveert de brandweer te laat.

Kortom, door de manier waarop dit land bestuurd wordt, maakt dat de maatschappij er niet veiliger op wordt, zo stelt Van Brenk zaterdag in een interview met het AD. Daarom wil de vakbondsvrouw dat de bezuinigingen op ambtenaren direct stoppen. Dus geen banen weg, maar juist banen erbij en daarbovenop een forse loonsvehoging. In de krant zegt zij: 'De bezuinigingen hebben geen draagvlak bij Nederlanders en zijn bovendien slecht voor de economie. Vrijwel alle economen zijn het daarover eens, net als organisaties als de OESO.'

Volgens Van Brenk is het bezuinigen van 6 miljard euro, zoals het kabinet van plan is, buitensporig. De FNV zou alternatieven hebben. Tegenover de vijftigduizend banen die verdwijnen in de thuiszorg staan volgens haar de miljardenwinsten bij de zorgverzekeraars. Van Brenk:'Daar valt geld te halen.' Ook zou volgens haar in de zorg, maar ook bij de Belastingdienst, meer werk moeten worden gemaakt van fraudebestrijding.

In het interview zegt Van Brenk niet te twijfelen aan de intenties van premier Mark Rutte (VVD) en PvdA-leider Diederik Samsom. Maar kritiek is er ook. Van Brenk: 'Helaas zijn ze het contact met de gewone man volledig kwijtgeraakt.'

Op 8 augustus organiseert de ambtenarenbond op het Plein in Den Haag een protestactie tegen de plannen van het kabinet. Als het kabinet niet luistert, dreigt de FNV het sociaal akkoord op te zeggen.