vrijdag, 26. april 2013 - 22:14 Update: 03-07-2014 0:58

Foodwatch: Bij paardenvleesschandaal werd consument in het ongewisse gelaten

Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Veel mensen hebben het meegekregen de grote ophef rondom het paardenvleesschandaal. Paardenvlees dat vanuit Nederland door heel Europa is verkocht als rundvlees. Op 10 april 2013 werd bekend gemaakt dat er zelfs 50.000 ton vlees van vleesverwerker Willy Selten terug moest worden geroepen. Een actie van zo'n immense omvang dat het, ondanks het feit dat we ons dagelijks met voedselproblematiek bezig houden, bijna niet te bevatten was.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen, was de eerste vraag die bij ons opkwam. In feite is het antwoord simpel: Onder het mom van vooruitgang is de voedselketen al maar complexer en daarmee minder transparant geworden. Tegelijkertijd wordt er bezuinigd bij autoriteiten die onze veiligheid moeten garanderen en fraude moeten aanpakken. Dit schandaal illustreert dan ook bij uitstek dat consumenten in de huidige situatie de grote verliezer zijn.

In reactie zetten we een e-mailactie op, om recht op transparantie te eisen. foodwatch vindt dat de autoriteiten, de producenten en retailers onmiddellijk alle informatie die zij hebben rondom dergelijke schandalen openbaar moeten maken. De NVWA wist in dit geval namelijk precies welke 130 Nederlandse bedrijven het verdachte vlees hebben gekocht en verwerkt in hun producten. Ook de 370 Europese afnemers zijn gealarmeerd via de NVWA. Maar de consument werd in het ongewisse gelaten. foodwatch eiste daarom, samen met vele consumenten: informeer ons! Wij hebben het recht om te weten wat de NVWA weet. Het gaat tenslotte om ónze gezondheid.

Foodwatch vindt dit dan ook een schandaal bovenop het paardenvleesschandaal. Bovendien wordt op deze manier het consumentenvertrouwen in de levensmiddelenindustrie verder aangetast. En dat is zonde, want er zijn tegelijkertijd ook veel goede initiatieven.

Wat wij willen? In eerste instantie dus openheid, zowel richting consumenten als transparantie binnen de voedselproductieketen. Maar ook dat de boetes voor fraude in verhouding staan tot de winst die ermee te behalen is. Strengere handhaving is hiervoor een vereiste. Deze terugroepactie illustreert namelijk dat dergelijke problemen jarenlang onopgemerkt kunnen blijven. Onder de huidige omstandigheden blijft het voor handelaren en fabrikanten simpelweg aantrekkelijk om te sjoemelen met ons eten. Als er niets verandert is het paardenvleesschandaal dan ook ongetwijfeld slecht het topje van de ijsberg.

 

Provincie:
Tag(s):