donderdag, 19. december 2013 - 16:17 Update: 03-07-2014 0:46

Gevangenisstraffen in grensrechterzaak Richard Nieuwenhuizen

Foto van grensrechter | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Foto van grensrechter | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Almere

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep gevangenisstraffen opgelegd aan zes minderjarigen en één meerderjarige voor het medeplegen van doodslag op Richard Nieuwenhuizen. Voor zijn dood ziet het hof maar één oorzaak: dat is het door de verdachten gezamenlijk uitgeoefende geweld. Voor de oudste minderjarige ligt het anders: zijn rol in de vechtpartij levert openlijke geweldpleging op jegens Richard Nieuwenhuizen.

Dat Richard Nieuwenhuizen is overleden aan een genetische aandoening of een val op het voetbalveld niet na, maar tijdens de wedstrijd, acht het hof dermate onwaarschijnlijk dat die oorzaken als hoogst onwaarschijnlijk ter zijde konden worden geschoven.

Op 2 december 2012 was Richard Nieuwenhuizen bezig met zijn hobby. Hij was actief als grensrechter bij een voetbalwedstrijd waarin zijn jongste zoon meespeelde. Tijdens de wedstrijd is er bij verdachten onvrede ontstaan over het vele vlaggen door de grensrechter voor buitenspel.

Direct na de wedstrijd zijn de verdachten verhaal gaan halen bij de grensrechter. Dit is ontaard in een explosie van geweld. Terwijl hij op de grond lag, is er op hem ingetrapt. Ook tegen zijn hoofd, nek en hals. Tegen het heftige geweld, uitgeoefend door meerdere verdachten tegelijk, heeft hij in zijn eentje geen schijn van kans gehad. Onder de verdachten bevond zich een meerderjarige. Hij was aanwezig als vader tevens begeleider. Hij was gekleed in een clubjas van Nieuw Sloten. Met name aan hem de taak om te zorgen dat de vechtpartij niet zou uitbreken.

In het dossier heeft het hof anders moeten constateren: de meerderjarige is mee gaan vechten en heeft fors uitgehaald. Aan de minderjarige verdachten wordt een jeugddetentiestraf opgelegd van 12 tot 24 maanden. Aan de meerderjarige verdachte wordt een gevangenisstraf van 6 jaar opgelegd. Voor alle verdachten geldt dat op de vrijheidsstraf het al ondergane voorarrest in mindering wordt gebracht. Voor alle verdachten, met uitzondering van de oudste minderjarige verdachte, geldt dat zij individueel verantwoordelijk zijn voor het betalen van schadevergoedingen.