maandag, 2. december 2013 - 21:15 Update: 03-07-2014 0:47

Gevangenisstraffen van vijf jaar geëist tegen illegale vuurwerkhandelaren

Foto van vuurwerk pijlen | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Bosch

Maandag zijn voor de rechtbank in Den Bosch tegen vier mannen uit Brabant en Limburg gevangenisstraffen van vijf jaar geëist. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag.

De vier mannen namen volgens het OM deel aan een criminele organisatie die op grote schaal massa-explosief vuurwerk aan Nederlandse afnemers verkocht en die de inkomsten daaruit wit waste.

De verdachten zijn een 28-jarige man uit Helmond, 27-jarige man uit Veldhoven, een 25-jarige man uit de gemeente Onderbanken en een 24-jarige man uit Heerlen. Uit onderzoek komt naar voren dat zij tussen september en december 2010 gezamenlijk grote hoeveelheden zwaar en massa-explosief vuurwerk bestelden in fabrieken in Duitsland, Hongarije en waarschijnlijk ook Italie.

Uit de Duitse fabriek namen zij circa 137.000 lawinepijlen af. De verdachten bestelden om beurten en gingen ook om beurten naar de fabrieken toe. Er werd ook contant voor elkaar betaald. Ook het vervoer naar Belgie en de opslag daar werd gezien als een gezamenlijke "verantwoordelijkheid". Het vuurwerk werd vervolgens door verdachten vanuit Belgie geleverd aan Nederlandse particulieren, Belgische vuurwerkwinkels en zelfs een Belgische vuurwerkgroothandel. De laatste twee hadden vaak weer Nederlandse afnemers. 

"Deze zaak is in omvang - de hoeveelheid illegaal verhandeld vuurwerk - ongekend en voor politie en justitie een van de grootste ooit" zei de officier van justitie op zitting. Op 30 november 2010 waren de doorzoekingen, waarbij 6.500 kilo zwaar vuurwerk in beslag werd genomen en circa 60.000 euro contant geld.

De officier van justitie benadrukte op zitting de gevaarzetting: "Het aangetroffen en verhandelde vuurwerk is levensgevaarlijk vanwege de explosieve kracht en de omstandigheid dat het in handen is gekomen van niet professionele gebruikers. Een groot deel is te classificeren als 1.1G, de zwaarste klasse. Een als zodanig te classificeren partij kan massa-explosief reageren. Een massa-explosie is een explosie die plaatsvindt op praktisch hetzelfde ogenblik in de gehele partij. Hierbij ontstaat gevaar voor ernstig en ook dodelijk letsel en aanzienlijke schade."

De officier van justitie noemde het op zitting "gewetenloos" dat verdachten alleen omwille van het geld zulke grote hoeveelheden zwaar illegaal vuurwerk verkochten aan particulieren. De officier benadrukte ook de gevaren van de opslag van het zware vuurwerk: "Kopers nemen dozen vol mee naar huis, gaan ermee de weg op. In de opslag van de verdachten in Luik werden 6.500 lawinepijlen in een garagebox aangetroffen, op een bedrijfsterrein waar mensen aan het werk waren, die van niets wisten. Er woonden mensen in de nabijheid en er was een gasstation gevestigd."

De officier van 
justitie vindt daarom gevangenisstraffen van vijf jaar op de plaats.