maandag, 22. april 2013 - 19:51 Update: 03-07-2014 0:59

Goederenvervoer over spoor plat door acties

foto van vervoer spoor | fbf
Foto: fbf
Rotterdam

De werknemers van DB Schenker Rail Nederland, goederenvervoerder over spoor, gaan staken voor werk- en inkomenszekerheid. Afgelopen vrijdag liepen de cao-onderhandelingen al vast.

Jacqueline Lohle, bestuurder FNV Bondgenoten: “DB- Schenker heeft het ultimatum laten verlopen om de werknemers tegemoet te komen en ze een fatsoenlijke loonsverhoging te bieden en werkzekerheid. De werknemers gaan daarom vanaf vanavond staken in het Rotterdamse havengebied en morgenavond in de Amsterdam West Haven. Dat betekent dat het goederenvervoer over het spoor stil zal komen te liggen vanuit de havens naar elders in het land en naar het achterland van Europa.”

Vrijdagmiddag bleek dat het bod van de werkgevers voor een nieuwe cao te ver verwijderd ligt van het eindbod van de vakbonden. Tijdens de zogenoemde ‘driekwart’ ledenvergadering op Kijfhoek werd daarom besloten tot een ultimatum tot vandaag 14:00 uur. Het bedrijf heeft daar geen enkele reactie op gegeven.

Recordwinst

In Duitsland heeft DB Schenker een recordwinst geboekt van 2,7 miljard euro. De vakbonden in Duitsland hebben in maart een loonsverhoging van zes procent voor 18 maanden afgesproken en € 500,- eenmalig. Lohle: “De managers in Nederland hebben het afgelopen jaar een enorm bedrag aan bonussen mogen verdelen onder elkaar,” aldus de vakbond

Toch kwam de werkgever de werknemers onvoldoende tegemoet in hun eisen. DB Schenker biedt twee procent loonsverhoging voor een cao met een looptijd van twee jaar, geen behoud van werkgelegenheid, geen verhoging van de onregelmatigheidsvergoeding en een reiskostenvergoeding van € 0,32 voor dienstkilometers.

De leden van FNV Bondgenoten die werken bij DB Schenker willen 2,5 procent loonsverhoging voor de looptijd van één jaar, behoud van werkgelegenheid tot 2020, een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag van tien procent en een reiskostenvergoeding van € 0,36 voor dienstkilometers. De cao geldt voor 700 werknemers.

 

Provincie: