maandag, 22. juli 2013 - 11:10 Update: 03-07-2014 0:54

GPS en Wifi verraadt kostbaarheden in auto’s

foto van autoinbraak | fbf
Foto: fbf
Amsterdam

De zomerse gezelligheid trekt niet alleen toeristen naar de steden, maar ook criminelen. Kostbaarheden verdwijnen vooral in de drukke vakantieperiode uit auto's. Toeristen zijn vaak de dupe, maar ook bewoners ontkomen niet. Criminelen maken gebruik van GPS-trackers. "Zelfs een auto met geblindeerde ruiten is niet veilig."

Navigatiesystemen, zonnebrillen, iPods en gsm's, ze verdwijnen uit geparkeerde auto's. "Gedurende de maanden juli, augustus en september is van oudsher een lichte stijging van het aantal inbraken in auto's waarneembaar", zegt Maarten Kok van de afdeling voertuigcriminaliteit van de politie Amsterdam. "Eenzelfde piek zie je bijvoorbeeld ook in april door Koninginnedag."

Het is zomer, de vakantie is begonnen en toeristen uit binnen- en buitenland trekken naar de hoofdstad om de adembenemende grachtengordel, bijbehorende grachtenpanden en het rijk culturele aanbod te aanschouwen. Zij parkeren hun auto's ondergronds of bovengronds zij aan zij met die van bewoners.

"De meeste mensen weten wel dat ze waardevolle spullen niet zichtbaar in de auto moeten laten liggen, maar minder bekend is dat criminelen tegenwoordig eenvoudig kunnen detecteren of er een aantrekkelijke buit in een auto schuilt. Zij maken gebruik van GPS-trackers, dan wel WiFi-finders", aldus Kok. "Hiermee detecteren de criminelen elektronica. Ook als kostbaarheden uit het zicht opgeborgen zijn en op stand-by staan, zijn ze vindbaar. In één geval werd zelfs ingebroken in een auto met geblindeerde ramen, om het maar aan te geven."

Bij aanhoudingen treft de politie GPS-apparatuur aan bij verdachten. Ook in de aangiftes is het terug te zien. Smartphones, navigatiesystemen, Ipods, er zijn nauwelijks auto-inbraken waarbij geen waardevolle goederen worden weggenomen. "Als politie proberen we dit fenomeen zo veel mogelijk te voorkomen, maar een autoruit is relatief snel ingetikt en een slot is snel geforceerd. Daarom is het advies, ook al klinkt het voor de hand liggend: Zorg dat je niks waardevols achterlaat in je auto."

Provincie:
Tag(s):