zondag, 7. juli 2013 - 17:13 Update: 03-07-2014 0:55

GroenLinks wil vervroegde verkiezingen in Feijenoord

 GroenLinks wil vervroegde verkiezingen in Feijenoord
Foto: Archief FBF.nl
Rotterdam

De inwoners van de deelgemeente Feijenoord zouden al in september moeten kunnen stemmen voor een nieuw bestuur, in plaats van pas volgend jaar maart. Dat vindt de fractie van GroenLinks in de Rotterdamse gemeenteraad.

Donderdag doet de partij een voorstel voor het organiseren vervroegde verkiezingen in het recent in opspraak geraakte Rotterdamse stadsdeel. De partij wil dat Feijenoord met een schone lei kan beginnen na een vernietigend rapport van integriteitsbureau BING over de bestuurscultuur in de deelgemeente. BING concludeerde dat enkele bestuurders en deelraadsleden zich schuldig hebben gemaakt aan machtsbederf en vriendjespolitiek.

Na het rapport bepleitten de fracties van Leefbaar Rotterdam en de VVD om de deelgemeente onder curatele te stellen. De fracties van PvdA en CDA willen liever een interim-bestuur dat vanuit het college van B&W wordt aangewezen. Fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks vindt beide varianten 'halfzachte oplossingen'. De harde conclusies uit het rapport rechtvaardigen volgens hem de ongebruikelijke stap om de verkiezingen te vervroegen. 'Alleen met een volledig nieuwe volksvertegenwoordiging kan Feijenoord echt een nieuwe start maken.'

Ook Jimmy Smet, fractievoorzitter van GroenLinks Feijenoord, ziet niks in het onder curatele stellen van de deelgemeente of het 'parachuteren' van een interim-bestuur. 'Interim-bestuurders zijn eerst een paar maanden bezig met inwerken, daar verliezen we kostbare tijd mee. Bovendien blijven de raadsleden gewoon op hun post zitten, terwijl BING ook op de werkwijze van enkelen van hen forse kritiek had.'

In het voorstel dat GroenLinks donderdag doet, kunnen de inwoners van Feijenoord op al 25 september naar de stembus. In Feijenoord zal dan als eerste stadsdeel de deelgemeenteraad vervangen worden voor een gebiedscommissie van 15 volksvertegenwoordigers. In alle andere deelgemeente wordt het nieuwe bestuursmodel ingevoerd na de verkiezingen op 19 maart 2014. 

Provincie: