vrijdag, 13. september 2013 - 13:45 Update: 03-07-2014 0:52

Grootschalige landelijke politieactie illegale prostitutie

Foto van politieactie avond | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Donderdagavond heeft de politie voor de tweede keer op rij een grootschalige landelijke actieavond gehouden om mensenhandel in de prostitutie aan te pakken. Dit meldt de politie vrijdag.

In het hele land gingen donderdag 12 september politiemensen op pad naar aanleiding van commerciële seksadvertenties op internet. Ze werden bijgestaan door medewerkers van Comensha, de Koninklijke Marechaussee en gemeenten. Vanwege de strafrechtelijke kant was het Openbaar Ministerie direct betrokken bij de actie. In totaal werkten 236 man aan de actie mee.

De politie heeft op de actiedag 430 advertenties geselecteerd en telefonisch nagetrokken. In verdachte gevallen werd een afspraak gemaakt met de prostituee. De politie controleerde op die manier in totaal 88 prostituees (84 vrouwen en 4 mannen). Dit leidde tot drie onderzoeken naar mensenhandel, een onderzoek naar mensensmokkel en vijf signalen voor mensenhandel die nader moeten worden bekeken. In een geval werd een relatie met een lopend onderzoek naar mensenhandel vastgesteld. Er zijn vier aanhoudingen verricht. 

De prostituees werkten vanuit woningen, hotels en vakantieparken, maar ook op een industrieterrein of vanuit een auto. Veel prostituees waren afkomstig uit Oost-Europese landen. Ze varieerden in leeftijd van 18 tot 61 jaar.

Internetadvertenties

Voor dit onderzoek ploos de politie internetadvertenties van commerciële seksaanbieders uit. De focus lag op de zogenoemde niet-vergunde prostitutie. In de vergunde commerciële seksbranche (bordelen, privéclubs, raamprostitutie) is sprake van intensief toezicht en controle op vergunningen en legale tewerkstelling. Desondanks is ook in die sector sprake van misstanden, waarbij prostituees bijvoorbeeld hun verdiensten moeten afstaan of onder dwang in de prostitutie zitten. 

Om inzicht te krijgen of en in welke mate deze problematiek ook speelt bij niet-vergunde prostitutie (vanuit woningen, hotels, valantiepareken etc.), houdt de politie regelmatig controleacties. Op 9 april gebeurde dit voor het eerst op landelijke schaal. Donderdag werd dit voor de tweede keer gedaan. Hiervoor is nauwe samenwerking nodig tussen de regionale eenheden, de Landelijke Eenheid en andere partners. Zo’n samenwerking valt sinds de invoering van de nationale politie veel eenvoudiger en efficiënter te organiseren.

Rapportages

Bij de actie zijn 63 bestuurlijke rapportages opgemaakt. Op basis van deze rapportages kan het lokale bestuur (de burgemeester) bijvoorbeeld een illegaal bordeel laten sluiten of  een dwangsom opleggen. Bij de actie van 9 april waren 32 bestuurlijke rapportages opgemaakt.

Meer zicht

De doelstelling van de politie om meer zicht te verkrijgen op de niet-vergunde prostitutie, strekt zich ook uit tot zogeheten facilitatoren. Rond de prostitutiesector bestaat een netwerk van mensen die hun diensten verlenen. Bijvoorbeeld door een woning beschikbaar te stellen of als chauffeur of tussenpersoon op te treden. De politie is hierop alert, omdat dergelijke dienstverlening  een indicator van mensenhandel kan zijn.

Plaatsvervangend korpschef Ruud Bik is tevreden over de actie: “Deze tweede landelijke actiedag heeft een nog groter resultaat opgeleverd dan de eerste dag. Je ziet dat een gecoördineerde, landelijke aanpak effect sorteert. Dat is een reden om in de toekomst veel vaker dit soort acties te houden in de strijd tegen mensenhandel.”