woensdag, 30. oktober 2013 - 19:19 Update: 03-07-2014 0:49

Grote politieactie tegen drugshandel en witwassen

Foto van in beslag genomen wapen | Landelijk Parket
Foto: Landelijk Parket
Rotterdam

Bij een grote politieactie zijn dinsdag in Rotterdam, Vlaardingen, Schiedam, Den Bosch en Barendrecht 10 mannen aangehouden, die worden verdacht van internationale drugshandel en het witwassen van misdaadgeld.

Het onderzoek naar de drugshandel richt zich op een overwegend Turkse organisatie, die zijn uitvalsbasis had in een café in Rotterdam-Zuid. Een leidende rol was vermoedelijk weggelegd voor twee Turkse broers van 43 en 47 jaar uit Barendrecht. Zij maakten afspraken en onderhielden contacten met leveranciers en afnemers van verdovende middelen (cocaïne).

Bij de doorzoeking van de woningen van de verdachten en het café is beslag gelegd op 13 (doorgeladen) vuurwapens, waaronder een Kalasjnikov AK-47 aanvalsgeweer. Daarnaast zijn meer dan 300.000 euro contant geld, personenauto's, dure horloges, mobiele telefoons, administratie, een cocaïnepers in beslag genomen.

In het witwasonderzoek staat een Italiaans restaurant in Vlaardingen centraal. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een gemeenschappelijk rechercheteam van de politie en de FIOD. Het restaurant werd vermoedelijk gebruikt als kantoor voor het ondergronds bankieren. Er zouden klanten met grote geldbedragen in en uit hebben gelopen. In het onderzoek zijn eerder bij koeriers en in een woning 2,3 miljoen euro in beslag genomen.

In Vlaardingen, Schiedam en Den Bosch zijn gisteren drie Irakezen aangehouden, die vermoedelijk betrokken zijn bij het witwassen van geld dat afkomstig is uit de drugshandel. Bij de doorzoeking van 10 woningen en drie bedrijfspanden, waaronder het restaurant in Vlaardingen, is beslag gelegd op 200.000 euro cash en personenauto's. Verder is in Capelle aan den IJssel een hennepkwekerij met 250 volgroeide planten ontmanteld.

Provincie: