dinsdag, 19. maart 2013 - 12:22

'Grote reorganisatie bij Océ Technologies is zware klap voor Noord-Limburg'

Venlo

Vanochtend heeft Océ Technologies het voornemen bekend gemaakt in Venlo 300 arbeidsplaatsen te schrappen. Volgens het Océ-plan verliezen naar verwachting 200 Océ werknemers in vaste dienst en 100 door Océ ingehuurde werknemers hun baan.

Vakbondsbestuurder Ron van Baden van FNV Bondgenoten noemt de aankondiging “een zware klap voor de werknemers van Océ in Venlo en voor de werkgelegenheid in Noord-Limburg.” Hoewel de aankondiging van een reorganisatie voor hem niet geheel als verrassing komt, zegt hij enorm geschrokken te zijn van de omvang. “Uiteindelijk gaat het om 12,5 procent van de personeelsomvang van Océ in Venlo. Voor Océ-begrippen is dit ongekend veel”, aldus Van Baden.

De plannen zijn alleen nog in grote lijnen bekend. Van Baden: "De ondernemingsraad wacht, samen met ons, een belangrijke taak om nut en noodzaak van de reorganisatie te onderzoeken. Belangrijk is dat Canon klip en klaar duidelijk maakt dat het bedrijf in Océ blijft investeren en de ontwikkeling en productie van Océ producten mogelijk blijft maken. Dat biedt namelijk de beste garantie op duurzame werkgelegenheid in Venlo. De behoefte aan duidelijkheid daarover is voor de werknemers groot, omdat zij met perspectief aan de toekomst willen werken."

Van Baden verwacht dat de werknemers van Océ geschokt zullen zijn door de aankondiging: "Océ Technologies is een hechte werkgemeenschap. Veel werknemers kennen elkaar. Een reorganisatie van een dergelijke omvang laat niemand onberoerd en brengt veel onzekerheid mee. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen hoe dan ook Gewoon Goed Werk houden. Daar zal alles op gericht zijn."

Voor de opvang van sociale gevolgen is afgelopen november een sociaal plan afgesloten dat naast een ontslagvergoeding ook voorziet in ondersteuning bij het zoeken en vinden van ander werk.

Dat de reorganisatie voor Van Baden niet als verrassing komt heeft diverse redenen: "Océ is, sinds de overname door Canon, nadrukkelijk bezig zich als divisie van Canon te positioneren. Het integratieproces van de twee bedrijven is enige tijd geleden ingezet en langzaam maar zeker kristalliseren de keuzes zich uit.”

Bij Océ in Venlo werken ongeveer 2400 mensen
FNV Bondgenoten helpt werkers voor hun belangen op te komen. FNV Bondgenoten wil Gewoon Goed Werk. Werk met genoeg zekerheid, respect en groei voor iedereen.
Provincie:
Tag(s):