maandag, 22. juli 2013 - 18:30 Update: 03-07-2014 0:54

Grote Rus helpt Nederlanders uit Kunduz verhuizen

foto van helikopter | Defensie
Foto: Twitter Just Hovens Greve

De grootste helikopter ter wereld, de Russische Mi-26, brengt materieel van de Nederlandse politietrainingsmissie van Kunduz naar Mazar-e-Sharif.

De militairen van de redeployment-eenheid verhuizen de spullen van Afghanistan naar Nederland nu de missie ten einde is.

Niet over de weg

De transporthelikopter verhuist alles wat niet over de weg kan, om bijvoorbeeld veiligheidsredenen. De helikopter met een hefvermogen van ruim 20 ton vloog inmiddels 3 keer van het Noord-Afghaanse Kunduz naar het westelijker gelegen Mazar-e-Sharif. Laatstgenoemde plaats beschikt over een vliegveld vanwaar het materieel verder wordt getransporteerd richting Nederland.  

1 juli eindigde de politietrainingsmissie 

De eerste 100 militairen kwamen vorige week weer thuis. De laatste militairen, verantwoordelijk voor de redeployment, vertrekken voor 1 november. De Mi-26 is een zware Russische transporthelikopter en wordt zowel civiel als militair gebruikt. In dit geval betreft het een gehuurd, civiel toestel. Het is de zwaarste en sterkste helikopter ter wereld en wordt sinds 1980 in serie gebouwd. Het toestel heeft een lengte van 40 meter, een breedte van 8 meter en rotorbladen van 16 meter. Van de Mi-26 zijn in verschillende uitvoeringen 300 stuks vervaardigd.

Provincie:
Tag(s):