donderdag, 11. juli 2013 - 10:27 Update: 03-07-2014 0:55

Historisch hoog aantal faillissementen sinds 1981

Foto van bouwput en bouwvakkers | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Sinds het begin van de meting in 1981 van het aantal faillissementen gingen niet zoveel bedrijven in een halfjaar failliet. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Diepterecord
‘In het eerste halfjaar van 2013 is een recordaantal faillissementen van bedrijven en instellingen uitgesproken. Bij 4 op de 10 faillissementen betrof het een bedrijf uit de bouw of de handel’, aldus het CBS.

In de eerste helft van 2013 zijn 4983 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat is 14 procent meer dan in dezelfde periode van 2012. Bij de eenmanszaken bleef de toename van het aantal faillissementen beperkt tot 1 procent. Bij de overige bedrijven en instellingen was de stijging 16 procent.

Handel en bouw
Het aantal faillissementen van bedrijven in de handel (1040) en bouw (985) bleef onverminderd hoog. In de handel betrof het vooral (groot)handel in kleding, bouw- en doe-het-zelf-materialen en winkels in woninginrichting.


In de bouw vielen de hardste klappen bij de nieuwbouw van woningen en bedrijfsgebouwen. Ook bij hieraan verwante bedrijven als schilderbedrijven, loodgieters, glaszetters en project-ontwikkelaars steeg het aantal faillissementen fors. 

De meeste faillissementen werden uitgesproken in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland. Dit zijn ook de provincies met het grootste aantal bedrijven. Ten opzichte van de eerste helft van 2012 steeg het aantal faillissementen in alle provincies. De toename was met 69% relatief het grootst in Groningen. In Gelderland bleef de stijging beperkt tot 5%.

 
Categorie: