zaterdag, 27. juli 2013 - 18:41 Update: 03-07-2014 0:54

Hoe langer des te meer kans op kanker

Foto van reageerbuis laboratorium | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Uit een onderzoek, gedaan door Amerikaanse wetenschappers is gebleken dat er een verband ligt tussen lichaamslengte en de kans om kanker te ontwikkelen na de menopauze. Dit schrijven meerdere media vrijdag.

Er zijn al een aantal factoren bekend die het risico op kanker verhogen: roken, alcohol en straling van de zon. Nu hoort lengte, en dan vooral bij vrouwen, daar ook bij.

Het onderzoek is gepubliceerd in The Lancet Oncology. De studie wijst uit dat lange vrouwen een verhoogde kans hebben om borst-, eierstok-, baarmoeder-, bloed-, darm-, en huidkanker te ontwikkelen. De uitkomst van de studie is ook voor de wetenschappers verrassend.

De studie gebruikte gegevens van vrouwen die tussen 50 en 79 jaar waren in de periode 1993-1998. 20.928 onder hen ontwikkelden kanker in de follow-up periode van 12 jaar. De onderzoekers hielden tijdens hun studie ook rekening met andere risicofactoren zoals leeftijd, gewicht, opleiding, rookgedrag, alcoholconsumptie en hormoontherapie.

Maar de onderzoekers vonden duidelijk een verband tussen lengte en kankers aan de borsten, darmen, nieren, eierstokken, schildklier, baarmoeder en verschillende huidkanker. Uit het onderzoek bleek verder dat elke tien centimeter extra lengte de algemene kankerkans met 13 procent verhoogt. Gekeken naar specifieke kankers zijn de cijfers soms nog duidelijker: 13 tot 17 procent extra kans op huid-, borst-, darm-, eierstok- en baarmoederkanker. Voor bloed-, nier-, schildklier- en rectumkanker was er  23 tot 29 procent extra kans.

De resultaten van het onderzoek werden ook gekoppeld aan mammografieën, uitstrijkjes en andere kankeronderzoeken die de vrouwen hadden ondergaan. Dat veranderde niets aan de zaak: lengte bleek nog altijd een doorslaggevende rol te spelen. Epidemioloog Geoffrey Kabat van de universiteit van Yeshiva (New York) zegt in het AD: 'Het verband tussen lengte en een aantal kankersoorten doet vermoeden dat blootstellingen vroeg in het leven, zoals voeding, de kans op kanker beïnvloeden'. En verder zegt hij in dezelfde krant: 'Het was verrassend om te ontdekken hoeveel kanker positief geassocieerd zijn met lengte. Volgens deze gegevens zijn er meer kankers gelinkt aan lengte dan aan body mass index.' Geheel onlogisch vindt hij de associatie niet. 'Kanker is een resultaat van een groeiproces, dus is het logisch dat de hormonen of andere groeifactoren die lengte beïnvloeden, ook een invloed hebben op het kankerrisico', aldus Kabat.

Categorie:
Tag(s):