zaterdag, 16. november 2013 - 19:25 Update: 03-07-2014 0:48

Honderden betogers tegen Zwarte Piet op Beursplein

Foto van demonstratie tegen Zwarte Piet | BON
Foto: Bon
Amsterdam

Op het Beursplein hebben zaterdagmiddag enkele honderden mensen gedemonstreerd tegen Zwarte Piet.

De betogers tegen Zwarte Piet kregen gezelschap van de Internationale Socialisten. Dit meldt het Parool zaterdag. De demonstranten vinden Zwarte Piet een vorm van racisme. Tegenstanders van Zwarte Piet stapten vorige week al naar de rechter omdat ze de pieten racistisch vinden en de karikatuur van Zwarte Piet vinden ze 'respectloos naar mensen van Afrikaanse afkomst'. De rechter wees vrijdag het verzoek om de vergunning voor het sinterklaasfeest in te trekken af.

Er was een hele groep van sprekers op het Beursplein die onder het motto 'Zwarte Piet niet' een toespraak hielden. Zij kregen luidruchtig ondersteuning van een brassband en een sirene. De betogers waren gewapend met borden en spandoeken. Hoewel de Amersterdamse politie rekening had gehouden met verstoringen, bleef het rustig rondom het beursgebouw.

Zondag is de officiële intocht van Sinterklaas in Amsterdam en daar zullen de Zwarte Pieten gewoon bij zijn. Wel heeft het intochtcomité besloten dat de Zwarte Pieten morgen in Amsterdam geen oorringen zullen dragen, omdat deze soms worden geïnterpreteerd als symbool van slavernij

Provincie:
Tag(s):