maandag, 6. mei 2013 - 10:40 Update: 03-07-2014 0:58

Hongerstakende asielzoekers Schiphol zetten door

Foto van cellencomplex Schiphol-Oost | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Schiphol

In het detentiecentrum op Schiphol zijn meer dan 20 asielzoekers in hongerstaking gegaan.

Ze zijn zeer ontevreden over hun behandeling. Het zijn geen uitgeprocedeerde asielzoekers. Ze zitten vast omdat ze via Schiphol Nederland zijn binnengekomen, zo schrijft dagblad Trouw maandag. Volgens  een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn zes asielzoekers vorige week dinsdag gestopt met eten, de overige hongerstakers begonnen een dag later. De klacht van de asielzoekers luidt: ''We zijn geen criminelen. We zijn asielzoekers. Behandel ons dan ook zo.'

Aboulie Mbye uit Gambia werd op de dag van zijn landing in Nederland vastgezet. Hij zegt hierover in de krant: "5000 euro heb ik betaald aan een mensensmokkelaar. Om mijn land uit te komen en op een veilige plek te belanden. Maar wat gebeurt er: ik zit vast. Als een crimineel. Het maakt me bang. Zullen ze me terugsturen?" Mbye zit al een maand vast op Schiphol. De Kameroener Tchamako Tamboula, die al 5 maanden vastzit, zegt in Trouw "Ik word behandeld als een crimineel. Maar wat heb ik misdaan? Ik heb asiel aangevraagd. Dat is het enige."

Een van de hongerstakers vertelt in Trouw dat ze niet gebeld mogen worden, hun paspoort moesten inleveren en vingerafdrukken moesten afstaan. Wie zich op Schiphol meldt met een asielverzoek, wordt standaard vastgezet en moet zijn procedure in detentie afwachten. Asielzoekers die over land binnenkomen, worden in een open asielzoekerscentrum ondergebracht.

Er is al langer kritiek op de grensdetentie op Schiphol.  Dat asielzoekers bij aankomst op Schiphol worden vastgezet, is in strijd met internationale afspraken, schreven VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en VluchtelingenWerk Nederland een paar weken geleden in een rapport. Vrijheid mag slechts worden beperkt als het noodzakelijk is, stellen ze. 'Binnen het strafrecht is detentie zelfs de zwaarste sanctie die kan worden toegepast. Het is daarom vreemd dat Nederland deze maatregel standaard toepast op asielzoekers via Schiphol: dit zijn kwetsbare mensen die niets misdaan hebben en mogelijk het slachtoffer zijn van mensenrechtenschendingen.'

Tien asielzoekers weer in hongerstaking

Justitie meldde eerder vandaag dat het overgrote deel weer is gaan eten. Korte tijd later meldt men dat tien asielzoekers weer in hongerstaking zijn gegaan.