woensdag, 19. juni 2013 - 17:40 Update: 03-07-2014 0:56

Illegaal afvaltransport terug naar Engeland

Foto van politie controle vrachtwagen | Archief EHF
Foto: Archief EHF

De politie heeft dinsdag tijdens een transportcontrole op de A20 bij Nieuwerkerk aan de IJssel, een illegaal transport van huishoudelijk afval onderschept. Dit meldt de politie woensdag.

Het afval was afkomstig uit Engeland en onderweg naar een verwerker in Duitsland. Op last van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is vervolgens, in overleg met de Engelse autoriteiten, het transport teruggestuurd naar Engeland.

Op de ladingdocumenten stond vermeld dat het een lading plastic betrof die voor recycling naar Duitsland werd getransporteerd en dat voldaan werd aan de Europese regels voor internationale afvaltransporten. Toen de politie de laadruimte opende om te controleren of daadwerkelijk plastic werd vervoerd, zagen ze al snel een enorme hoeveelheid vliegen op de lading.

Het betrof namelijk geen schoon plastic maar huishoudelijk afval. Voor het grensoverschrijdend transport van huishoudelijk afval is volgens de regels een vergunning nodig van het land van herkomst, het land van bestemming en het land van doorvoer. In dit geval was er geen vergunning voorhanden.


Retour
Tegen de Engelse afzender van het afval wordt proces-verbaal opgemaakt en op last van een ter plaatse gekomen inspecteur van ILT, in Nederland de bevoegde autoriteit met betrekking tot afvaltransporten, wordt de lading teruggestuurd naar Engeland.