dinsdag, 2. juli 2013 - 10:19 Update: 03-07-2014 0:55

Inspectie: Pas op met bekkenbodemmatjes

foto van  bekkenbodemmatjes | fbf
Foto: fbf
Utrecht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg IGZ waarschuwt voor Bekkenbodemmatjes.

Bekkenbodemmatjes (transvaginale mesh) mogen alleen nog worden toegepast bij vrouwen met verzakkingproblemen waarbij de klassieke operatie onvoldoende baat heeft gehad. Degene die de operatie uitvoert, moet bovendien voldoende ervaring met de ingreep hebben en de patiënt moet vooraf beter worden geïnformeerd over risico’s en eventuele complicaties als gevolg van de operatie. Dat adviseert de Inspectie voor de Gezondheidszorg op basis van eigen onderzoek.

Reden voor het advies om de matjes niet meer te gebruiken bij een eerste operatieve ingreep om een verzakking te verhelpen, is hetsoms optreden van zeer ernstige complicaties na de operatie. Vrouwen kunnen hun leven lang ernstige pijnklachten hebben en onder meer incontinent worden voor urine en/of ontlasting. Vrouwen waarbij de klassieke manier van opereren niet heeft geholpen en niet op een andere manier van hun probleem kunnen worden afgeholpen, kunnen evenwel veel baat hebben bij de plaatsing van een bekkenbodemmatje. Om die reden verbiedt de inspectie het gebruik ervan niet.

Een verzakking is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen. Bij een verzakking kunnen door een zwakke plek in de bekkenbodem weefsels en organen via de vagina tot buiten het lichaam uitstulpen. Een verzakking kan worden verholpen door een operatie waarbij de organen door middel van hechtingen weer op de juiste positie worden teruggebracht. Dit is de klassieke operatiemethode. In een aantal gevallen keert de verzakking na deze klassieke operatie weer terug. Cijfers daarover variëren van 10 tot 30 %, afhankelijk van de mate van verzakking.

 

Categorie: