dinsdag, 16. juli 2013 - 9:10 Update: 03-07-2014 0:54

In Jemen ontvoerd Nederlands stel wanhopig in video-oproep

Foto van ontvoering | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

De in Jemen ontvoerde Nederlanders, freelance journaliste Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen, vragen in een dringende en emotionele video om hulp, zo melden verschillende media dinsdag.

Het stel werd begin juni ontvoerd en plaatste op 13 juli een filmpje op internet waarin ze aangeven dat ze een 'groot probleem' hebben. Ze hebben al in het begin een gesprek gehad met de ambassadeur en hem verteld wat de voorwaarden zijn om uit hun benarde situatie te komen, maar tot nog toe is er niets gebeurd. Verder zegt Judith Spiegel: 'Wij moeten hier uit zien te komen en op deze manier komen we hier niet uit.Deze mensen zijn gewapend. Als er niet over tien dagen een oplossing is, dan zullen ze ons doodschieten.'

Het stel roept iedereen in Nederland op om de regering en de ambassade in beweging te krijgen om akkoord te gaan met de gestelde voorwaarden van de ontvoerders. Berendsen laat weten: 'We zijn heel, heel, heel erg bang. Er moet echt een oplossing komen.'

Judith Spiegel werkt in Jemen voor onder andere de NOS, Elsevier, NRC Handelsblad en de Wereldomroep. Ze woont met haar man Berendsen, die in de verzekeringsbranche werkt, in de Jemenitische hoofdstad Sanaa.

Reactie Timmermans

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken benadrukt op Facebook dat ontvoeringen "onze volledige aandacht hebben". "Daarbij moet ik ook meteen melden dat hierover in de openbaarheid spreken zelden tot nooit helpt om de zaak tot een goede oplossing te brengen", schrijft hij.

 

Categorie: