zaterdag, 9. februari 2013 - 11:46 Update: 03-07-2014 1:02

Jonge vrouw raakt gewond door laagvliegende gevechtshelikopters

Jonge vrouw raakt gewond door laagvliegende gevechtshelikopters
Foto: fbf archief

Het zal je maar gebeuren. Je bent rustig met jouw paard aan het stappen en vier gevechtshelikopters komen op 10 meter hoogte overvliegen. Dit overkwam een jonge vrouw vrijdagochtend in Strijen. Het paard sprong van schrik opzij en zelf raakte ze gewond.

De Hoeksche Waard, waaronder Strijen valt, is aangemerkt als laagvlieggebied. Dit betekent dat waar in andere delen van Nederland helikopters van de Koninklijke Luchtmacht niet lager mogen dan 300 meter hoogte, ze in de Hoekse Waard tot 30 meter hoogte mogen vliegen. “Sterker nog, ze mogen nog lager vliegen als de aard van de oefening dit verlangt”, zegt Hèlen Sturm. “In feite komt dat op mij over alsof ze een vrijbrief hebben gekregen om overal in de Hoeksche Waard zo laag te vliegen als ze zelf willen.”

“En dit is afgelopen vrijdagochtend dus weer behoorlijk misgegaan” vervolgt Sturm kwaad. Met tenminste vier gevechtshelikopters uit Gilze Rijen vond een oefening plaats. “Ik denk dat de helikopters niet hoger dan 10 meter over ons terrein vlogen! Al onze paarden raakten in paniek, hierbij is één van onze medewerksters gewond geraakt. Het paard sprong van schrik weg en kwam daarbij op haar terecht. Ze is door de arts behandeld voor kneuzingen en schaafwonden. Ze is ook ontzettend geschrokken van de hele situatie. Het paard waar zij mee liep was geblesseerd en moet daarom een paar keer per dag rustig stappen. In eerste instantie zat zij dus heel erg over het paard in, of de blessure niet verergerd was, terwijl ze zelf amper nog op haar benen kon blijven staan, zo beurs was ze. Hopelijk herstelt ze binnen een paar dagen, maar de schrik zal er voorlopig nog wel even inzitten”.

Sturm heeft de afgelopen jaren al meerdere keren klachten ingediend bij de Koninklijke Luchtmacht vanwege de overlast en het gevaar dat deze laagvliegende militaire helikopters opleveren. “Wij hebben bijna 30 paarden op De Peerdegaerdt staan, welke het grootste deel van de dag buiten zijn. Daarnaast trainen we dagelijks meerdere paarden en rijden ook jonge paarden in. Regelmatig ervaren wij enorme overlast van laagvliegende militaire helikopters. Ik heb al meerdere keren bij de Koninklijke Luchtmacht aangegeven dat het onverantwoord is om laag over paarden te vliegen. Je hoort een geluid opzwellen en voelt de vibraties in de lucht, opeens komen de gevechtshelikopters dan met een enorm lawaai tevoorschijn. Ze vliegen zo laag dat je de piloot zelfs kunt zien zitten. Onze paarden schrikken zich een ongeluk, het is echt levensgevaarlijk” aldus een bezorgde Sturm.

“Paarden zijn vluchtdieren en slaan van angst op hol, met alle gevolgen van dien. Toch krijg ik het gevoel dat de Koninklijke Luchtmacht het probeert af te wimpelen, denkt dat wij de hoogtes niet goed kunnen inschatten of overdrijven en het dus allemaal wel mee zal vallen. Daarom ben ik blij dat we dit keer een filmpje (http://bit.ly/strijen) hebben kunnen maken, dan is eindelijk te zien hoe onverantwoord ze bezig zijn. In feite ben je als burger niet veilig voor nota bene oefeningen van de eigen krijgsmacht.”

Sturm heeft besloten om de Koninklijke Luchtmacht aansprakelijk te stellen voor het ongeval en daarnaast aangifte bij de politie te doen. “Verder heb ik inmiddels met de Koninklijke Luchtmacht gesproken en aangegeven dat ik serieus met hun wil kijken hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. Ik wil niet langer afwachten totdat een keer iets onherstelbaar mis gaat en bijvoorbeeld een paard met ruiter bij ons verongelukt. Voor mij is de maat vol.”

Defensie krijgt meerdere klachten

Defensie heeft bevestigd dat naar aanleiding van het vliegen op vrijdagochtend meerdere klachten zijn binnengekomen, die in behandeling zijn genomen, waaronder ook de klacht van de eigenaresse van de paardenhouderij in Strijen. De politie kon zaterdag nog niet zien of er al een aangifte over dit incident was gedaan.

Provincie:
Blik op 112: