vrijdag, 28. juni 2013 - 22:44 Update: 03-07-2014 0:55

Juni was zesde koude maand van dit jaar

Foto van put regenwater riool | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van put regenwater riool | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

Juni was net als de voorgaande maanden koud voor de tijd van het jaar.

Het is de zesde maand op rij met een gemiddelde temperatuur die lager uitkomt dan het langjarig gemiddelde. Dit was het laatst het geval in 1985.

De gemiddelde maandtemperatuur voor juni 2013 komt in De Bilt uit op 15,1 graden tegen 15,6 normaal. Opvallend zijn de regionale verschillen. Vooral aan zee was het koel omdat het zeewater nog steeds te koud is voor de tijd van het jaar. Zo kwam de gemiddelde temperatuur in Den Helder uit op 13,4 graden tegen 14,7 normaal. Omdat de invloed van de zee langs de oostgrens van Nederland het kleinst is, lag daar de temperatuur hoger. Op diverse KNMI-weerstations eindigde juni daar zelfs iets boven de normale waarde.

Rond 18 juni werd vanuit het zuiden korte tijd zeer warme lucht aangevoerd. Het werd die dag in een groot deel van het land tropisch warm. In Eindhoven werd het 32,4 graden, landelijk de hoogst gemeten temperatuur van deze maand.

De kortdurende warmte werd verdreven door zware onweersbuien waarvoor het KNMI op 20 juni een code oranje uitgaf voor Gelderland, Drenthe en Overijssel. Op die dag viel er in het noordoosten van het land 50 mm of meer met lokaal wateroverlast tot gevolg. De meeste neerslag viel in het Drentse Zweelo: 90 mm. In de nacht van 20 op 21 juni kwam vooral in delen van Zeeland zware regenval voor met plaatselijk 60 mm of meer.

Ondanks de buien gaat juni als een vrij droge maand de boeken in. Gemiddeld over het land is tot nu toe 45 mm gevallen en naar verwachting komen daar het komend weekend nog enkele millimeters bij.

Juni was ook een sombere maand. Gemiddeld over het land komt het aantal zonuren uit op 180 tegen 201 normaal. Vooral rond de langste dag scheen de zon maar mondjesmaat.

 

Provincie:
Tag(s):