woensdag, 24. april 2013 - 8:13 Update: 03-07-2014 0:59

Kamermeerderheid voor boren naar schaliegas

Foto van gasmeter | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Een meerderheid in de Tweede Kamer is inmiddels voorstander van het boren naar schaliegas.

Na de VVD vindt ook de PvdA nu dat het boren naar schaliegas gewoon moet kunnen, mits uit onderzoek blijkt dat in de bodem genoeg schaliegas aanwezig is en dit op een schone en veilige manier naar boven gehaald kan worden. Dit liet PvdA-Tweede Kamerlid Jan Vos aan de media weten. Woensdag is er een debat in de Tweede Kamer over het winnen van schaliegas.

VVD-Kamerlid René Leegte laat in het NOS Radio 1 Journaal weten: 'Door gebruik van schaliegas kunnen we energie betaalbaar houden.' De VVD was al voor de boringen. Volgens het Kamerlid is de methode niet nieuw en zijn de boringen dezelfde als bij het winnen van aardgas. Alleen wordt nu geen gas uit zandsteen gewonnen, maar uit leisteen.

Toch is het boren naar schaliegas  omstreden, onder meer omdat bij de winning chemicaliën in de grond worden gespoten. Zo waarschuwde waterbedrijf Vitens vorige week dat de drinkwatervoorraden hierdoor verontreinigd kunnen raken.  Ook zou het winnen van schaliegas aardbevingen kunnen veroorzaken. In de provincies Brabant en Flevoland waar het schaliegas wordt vermoed zijn omwonenden bang voor de boortorens. Ze zijn bang dat het winnen van schaliegas ten koste zal gaan van het milieu, zo schrijft de Telegraaf woensdag. De PvdA heeft ook lange tijd argwaan gekoesterd. Die achterdocht laat Kamerlid Vos nu grotendeels varen. „We moeten nu gaan beslissen hóé we het gaan doen”, vindt hij.

Provincie: