vrijdag, 10. mei 2013 - 13:36 Update: 03-07-2014 0:58

Kansen voor uitbouwen relatie met West China

Foto van eurobiljetten | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Minister Ploumen wil de bestaande relatie met West China op het gebied van handel en investeringen intensiveren. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

De sterke economische ontwikkeling van China heeft, naast de bekende handelssteden als Shanghai, Peking en Hongkong, ook gevolgen voor andere delen van China. De groei verschuift zich inmiddels ook naar andere steden van China. De autoriteiten nodigen Nederlandse ondernemers uit om in West-China te investeren.

In Chengdu (16 miljoen inwoners) werd Ploumen ontvangen door burgemeester Ge Honglin en later door gouverneur Wei Hong van de provincie Sichuan (90 miljoen inwoners). Het ontvangst door beiden onderstreept de belangrijke samenwerkingsrelatie. Tijdens de overleggen werd de minister vergezeld door directeuren China van Shell, DSM, Philips, KLM en Akzo Nobel. Voor Chinese begrippen is het bijzonder dat een bezoekende minister zowel door de burgemeester als door de gouverneur wordt ontvangen.

Volgens burgemeester Ge Honglin leveren Nederlandse investeerders een waardevolle bijdrage aan Chengdu. Er zijn op dit moment 38 Nederlandse ondernemingen gevestigd in en om de hoofdstad van de provincie Sichuan, waaronder Shell, DSM, Philips, KLM, Unilever en Akzo Nobel (goed voor €100 miljoen investeringen). Gouverneur Wei Hong besprak de verdere behoefte aan Nederlandse innovatieve bedrijven. De provincie is bezig met het ontwikkelen van een hightech zone. Volgens beide Chinese bestuurders zal deze regio de komende jaren volop kansen voor Nederland blijven bieden en zal er alles worden gedaan om Nederlandse ondernemers te ondersteunen.'De deur staat voor Nederlandse ondernemers wijd open. Daar moeten we absoluut gebruik van maken en de vele kansen benutten', aldus minister Ploumen.

Om de aanwezigheid van Nederland in dit deel van China uit te breiden en om  Nederlandse bedrijven daarbij te ondersteunen heeft Ploumen een nieuw Netherlands Business Support Office (NBSO) in Chengdu geopend. Het wereldwijde netwerk van 20 Nederlandse NBSO's, waarvan 6 in China, dient als economisch steunpunt voor Nederlandse ondernemers die zaken in China willen doen. Ploumen: 'Door het hebben van een NBSO in Chengdu moet de kans van slagen van Nederlandse ondernemers en investeerders in China groter worden.'

Categorie:
Tag(s):