maandag, 29. juli 2013 - 9:43 Update: 03-07-2014 0:54

Kinderen op vakantie gemiddeld 2,5 uur per dag aan scherm gekluisterd

foto van vakantie | fbf
Foto: fbf archief
Haarlem

Slechts 22% van de kinderen doet het zonder enige vorm van digitaal vermaak op vakantie.

Uit recent onderzoek van EtopiaBdB gehouden onder 1.819 Nederlanders blijkt dat de vakantie met kinderen nooit meer hetzelfde zal zijn. 78% procent van de kinderen gaat niet op reis zonder digitale vormen van vermaak. De Nintento DS heeft het pingpongen vervangen, de ansichtkaart aan oma is nu een Instagram-foto op Facebook en het nachtelijke vossenspel heeft plaats gemaakt voor online gamen met de achterblijvers in Nederland. Vroeger gingen kinderen huilen als bij aankomst bij de camping het zwembad gesloten bleek, nu slaat de paniek bij kinderen en ouders toe als er geen goed wifi-signaal in de voortent te ontvangen is.

'Ouders hebben wel meer rust'
Uit het onderzoek blijkt dat al op 5 jarige leeftijd de meerderheid (52%) van de kinderen digitale middelen tot de beschikking heeft op het vakantieadres. Vanaf 12 jaar is dat percentage opgelopen tot 75%. Bijna dan de helft van de kinderen (48%) heeft meerdere apparaten tot zijn of haar beschikking.

Gemiddeld wordt er 2 uur en 24 minuten per dag gebruik gemaakt van de apparaten. Tieners (3 uur en 20 minuten) meer dan jonge kinderen (1 uur en 44 minuten). Een op de 8 kinderen is meer dan 4 uur per dag in de weer met z'n digitale speelgoed.

Een deel van de ouders, 34%, is hier niet blij mee, maar geeft aan er niets aan te kunnen of willen doen. Er is ook een groep ouders, 29%, die aangeeft dat het eigenlijk wel prettig is zo, de kinderen doen hun eigen ding en ouders kunnen dan rustig een boek lezen of op een andere manier ontspannen. Slechts een kleine groep van ouder, amper 12%, verbiedt het gebruik van alle digitale middelen volledig op de vakantie.

Categorie:
Tag(s):