zondag, 12. mei 2013 - 12:34 Update: 03-07-2014 0:58

Kleurrijke Ommegang in het centrum van Utrecht

Utrecht

In Utrecht verzamelde zondag zich een aantal Europese broederschappen met St. Eloy als patroon. Ongeveer 130 deelnemers uit België, Duitsland, Frankrijk en Nederland trokken deze ochtend ter opluistering van de viering van de Vrede van Utrecht in een 'Ommegang' van de Mariaplaats naar de Catharinakerk in de Lange Nieuwstraat.

Velen waren hierbij gekleed in hun traditionele kleding en een aantal broederschappen hebben hun vaandel meedragen. De stoet werd voorafgegaan door 50 leden van het Groot Gaesbeeker Gilde ofwel het Sint Aechten Schuttersgilde uit Soest met hoornblazers, tamboers, vendelzwaaiers, schutterskoning en schutterskoningin. 

Het gezelschap woonde in de Catharinakathedraal een misviering bij die gewijd werd aan St. Eloy, patroon van de smeden en de paarden. Deze mis, gecelebreerd door kardinaal Eyk, werd opgeluisterd door het koor Capella Majellana onder leiding van Sonja Roskamp met een uitvoering van de Missa Brevis in Bes, KV275 van Mozart. Twee smeden uit Antwerpen verzorgden een kort 'concertje' op een aambeeld: volstrekt uniek in Nederland.

Na afloop van de eucharistieviering trok de stoet naar het Domplein en gaUtechtven de leden van het Groot Gaesbeeker Gilde een korte demonstratie vendelzwaaien voor het Academiegebouw.

Provincie:
Tag(s):