vrijdag, 26. april 2013 - 9:29 Update: 03-07-2014 0:58

Km-tellerfraude in 2014 strafbaar

foto van kilometerteller | fbf
Foto: fbf
Foto van kilometerteller auto
Foto: SXC

De Tweede Kamer heeft gisteren unaniem ingestemd met een wetsvoorstel om het terugdraaien van kilometertellers in auto's strafbaar te stellen per 1 januari 2014. De stichting Nationale AutoPas (NAP), bestuurd door BOVAG, RAI Vereniging, en VNA, is zeer verheugd en spreekt van een doorbraak in de strijd tegen tellerfraude.

NAP strijdt sinds haar oprichting in 1991 tegen het terugdraaien van kilometertellerstanden. In de database van NAP staan inmiddels 88 miljoen kilometerstanden opgeslagen van 9,2 miljoen motorvoertuigen. Dankzij het veelvuldig registeren van tellerstanden en het op die manier opbouwen van een kilometerhistorie per voertuig is het percentage Nederlandse auto's met een teruggedraaide teller teruggelopen naar zo'n 5 procent. Dat is een stuk lager dan in bijvoorbeeld Duitsland, waar naar schatting nog steeds zo'n dertig procent van de auto's een teruggedraaide teller heeft. Niettemin is dat Nederlandse percentage jaarlijks goed voor een schadepost van pakweg 250 miljoen euro, voor consumenten en bedrijven.

Binnen de huidige mogelijkheden lukt het NAP niet om dat percentage verder te laten dalen. Daarom pleiten NAP en haar partners al jaren voor het strafbaar stellen van het terugdraaien van kilometertellers. Nu is het nog zo dat alleen het onder valse voorwendselen verkopen van een auto met teruggedraaide teller strafbaar is. Als de benadeelde tenminste kan bewijzen dat dat moedwillig is gebeurd. Dat maakt vervolging van fraudeurs ingewikkeld, duur en tijdrovend. Gelukkig heeft de Tweede Kamer vandaag ingestemd met een wetsvoorstel om ook het terugdraaien zélf strafbaar te stellen. NAP en haar partners beschouwen dat als een grote doorbraak in de strijd tegen tellerfraude. Het wordt veel gemakkelijker fraudeurs aan te pakken en het afschrikwekkende effect zal groot zijn.

 

Categorie:
Tag(s):