donderdag, 4. april 2013 - 19:29 Update: 03-07-2014 1:00

KNVB wil op deze manier geen zaken doen met overheid

KNVB wil op deze manier geen zaken doen met overheid

(ELFvoetbal) De KNVB is boos en ziet zich genoodzaakt tot actie. Als de regering de crisisheffing bij de clubs uit het betaald voetbal alleen tot 2012 beperkt had, waren de nationale voetbalbond en clubs niet in het verweer gekomen.

Nu wordt er wel een fiscale procedure opgestart, nu er opnieuw extra 16 procent belasting op inkomens boven de 150.000 euro moet worden betaald door de clubs. Zij worden immers als werkgevers aangewezen door de overheid. Volgens directeur betaald voetbal Bert van Oostveen is de maatregel namelijk buitensporig.

"Wij snappen ook wel dat we iets moeten bijdragen tegen de crisis. Maar wij hadden ook de harde toezegging dat er één keer betaald zou worden. Nog geen half jaar later blijkt die toezegging niets waard. Op deze manier kunnen en willen wij geen zaken doen", vertelt hij tegenover het ANP.

De maatregel treft met name de clubs die uitzicht en ambitie hebben op Europees voetbal: Ajax, PSV, Feyenoord, Vitesse, FC Twente, sc Heerenveen, AZ en FC Groningen. Zij betalen over 2012 samen 16,5 miljoen euro extra. De top 50 uit het bedrijfsleven betaalt volgens de KNVB-directeur bij elkaar 14 miljoen, rekende RTL Z reeds uit en werd vandaag door de voetbalbond verspreid. "Die verhouding is dus volkomen scheef."

Van Oostveen draagt de optie aan om de crisisheffing eenmalig door te laten gaan, maar met een maximum van 0,5 procent van de totale fiscale loonsom. Dat komt neer op zo'n 10 miljoen gezamenlijk, denkt hij. "Zo'n oplossing is verdedigbaar, want dan sluit je uit dat clubs buitensporig getroffen worden."

Er is al overleg met Den Haag geweest, maar dat heeft tot niets geleid. "Wij vinden dat we solide argumenten hebben, maar die worden niet gehoord. We spannen de procedure dan ook niet aan omdat we het graag willen. Hopelijk neemt de overheid ons nu wel serieus." Volgens de KNVB-directeur kan een dergelijke procedure wel anderhalf jaar duren.

Door de extra kosten zal de Nederlandse concurrentiepositie in Europa verder verslechteren. "En we staan er Europees al niet goed voor. We hebben al moeite om aan te haken bij de subtop. Het zijn ook niet de spelers die getroffen worden, maar de clubs. En die hebben het in Nederland al niet overdreven breed. En geld weghalen bij de spelers lijkt me geen optie, die hebben gewoon een overeenkomst. Die zullen niets vrijwillig afstaan."

Mogelijk berekenen de clubs de kosten door op de supporters, denkt Van Oostveen. "Om uit de kosten te komen, zou dan elke seizoenkaart 100 euro duurder worden. Dat lijkt me niet de bedoeling."
  •  

 

Categorie: