maandag, 28. januari 2013 - 19:08

Koningin Beatrix staat op 30 april troon af aan haar zoon Willem Alexander

Den Haag

Koningin Beatrix heeft maandagavond om 19.00 uur op radio en televisie haar aftreden bekendgemaakt.

Op 30 april, tijdens Koninginnedag, zal zij het Koningschap aan Prins Willem van Oranje overdragen. Prinses Maxima mag zich na de inhuldiging koningin noemen.

Toespraak
In haar toespraak zei Beatrix dat dit een goed moment is om op te stappen nu dit jaar het Nederlands Koningrijk 200 jaar bestaat. Ze voegde daaraan toe al enige jaren te overwegen uit haar ambt te stappen. Beatrix draagt haar ambt niet over omdat het haar zo zwaar valt, zo zegt de koningin. "Verantwoordelijkheid voor ons land moet in handen van nieuwe generatie liggen."
De Koningin zegt dat ze geen afscheid neemt van het Nederlandse volk. Ze hoopt ze 'dikwijls te kunnen ontmoeten'. "Dank voor de vele jaren dat ik uw koningin mocht zijn", besloot zij haar toespraak.

1938
Op 31 januari 1938 werd Beatrix op paleis Soestdijk geboren als oudste kind van prinses Juliana en prins Bernhard. Tweeënhalf jaar na haar geboorte vielen op 10 mei 1940 de Duitsers Nederland binnen en werd het land betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Samen met haar moeder Juliana en zusje Irene vertrok Beatrix via Engeland naar Canada, waar zij gedurende de Tweede Wereldoorlog zou wonen.

Haar vader
Haar vader, prins Bernhard, verbleef het grootste deel van de oorlog in Londen, bij koningin Wilhelmina. In de zomer van 1945 keerde het gezin, uitgebreid met Margriet, die in 1943 tijdens de ballingschap in Canada was geboren, terug naar Nederland en nam zijn intrek op paleis Soestdijk bij Baarn.

Studeren
Een week na haar achttiende verjaardag, op 7 februari 1956, werd Beatrix als 'vermoedelijke erfgename van de kroon' geïnstalleerd als lid van de Raad van State, het hoogste adviescollege van de regering. In juni van hetzelfde jaar behaalde zij haar gymnasiumdiploma aan het Incrementum.
Vervolgens vertrok Beatrix naar Leiden, waar ze aan het Rapenburg ging wonen en aan de Rijksuniversiteit Leiden rechten, sociologie en geschiedenis ging studeren.

Huwelijk
Op 10 maart 1966 vond het burgerlijke huwelijk in het stadhuis van Amsterdam plaats en op dezelfde dag werd het huwelijk kerkelijk ingezegend in de Westerkerk. Tijdens de rijtoer met de Gouden Koets werd een rookbom tot ontploffing gebracht als protest tegen het huwelijk.

Kinderen
Uit het huwelijk werden drie zoons geboren: Troonopvolger Willem-Alexander Claus George Ferdinand (27 april 1967), Johan Friso Bernhard Christiaan David (25 september 1968) en Constantijn Christof Frederik Aschwin (11 oktober 1969).

Troonsopvolging
Op 31 januari 1980 maakte koningin Juliana, tijdens een televisietoespraak, bekend dat zij op 30 april afstand van de troon wilde doen ten gunste van haar dochter Beatrix. Als nieuwe koningin ging Beatrix voortvarend aan de slag. De al gemaakte plannen om het Nederlandse hof te moderniseren werden uitgevoerd. Verder verhuisde zij, samen met haar gezin, in 1981 naar Den Haag. Paleis Huis ten Bosch werd woonpaleis en paleis Noordeinde, gelegen in de Haagse binnenstad nabij het Binnenhof, werkpaleis.

Eerste Speculaties rond troonsafstand
In 2006 werd bekend dat kasteel Drakensteyn verbouwd zou gaan worden en dat er veiligheidsvoorzieningen worden aangebracht, zoals het plaatsen van een veiligheidshek, wat in het dorp niet erg populair is, en de bouw van een kleine kazerne voor de Marechaussee. Menigeen maakt hieruit dan ook op, dat de koningin na haar troonsafstand zal terugkeren naar Lage Vuursche.

Willem Alexander nieuwe Koning
Vandaag 28 februari 2013 maakte Koningin Beatrix officieel bekend afstand te doen van de troon. Haar oudste zoon Willem Alexander zal haar op 30 april opvolgen. Koningin Beatrix wordt 31 januari 75 jaar.
Provincie:
Tag(s):