zaterdag, 19. oktober 2013 - 11:56 Update: 03-07-2014 0:50

Kopen nu vaak goedkoper dan huren

Foto van bel in flat | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Uit een onderzoek van de Volkskrant naar de woonlasten per vierkante meter in de regio's Amsterdam, Utrecht en Rotterdam-Rijnmond blijkt dat mensen nu meer betalen voor een sociale huurwoning dat voor een koopwoning.

De krant onderzocht de woonlasten per vierkante meter in de regio's Amsterdam, Utrecht en Rotterdam Rijnmond. Een huurder betaalt vaak enkele euro's meer per vierkante meter. In de regio Rijmond betalen nieuwe sociale huurders zonder huurtoeslag (inkomen boven de 21 duizend euro per jaar) ruim een derde meer per maand voor een vierkante meter dan een huizenkoper in diezelfde regio.

De huizen in de vrije sector zijn verreweg het duurst, vooral in Utrecht. Maar in bijna alle onderzochte regio's betalen kopers in de vrije sector ongeveer twee keer zoveel per maand als de kopers van vergelijkbare huizen. De Amsterdamse hoogleraar woningmarkt Johan Conijn zegt tegen de krant: 'Het heersende beeld dat wonen in een sociale huurwoning goedkoop is en kopen duur, klopt niet meer.' Begin dit jaar concludeerde hij al dat het omslagpunt waarbij kopen aantrekkelijker wordt dan huren nadert. Door te kijken naar de het actuele huuraanbod en de vierkante meterprijzen wordt die conclusie nog duidelijker.

Kopen is in de afgelopen jaren aanmerkelijk goedkoper geworden doordat de huizenprijzen met ongeveer 20 procent daalden en doordat de rente historisch laag is. Huren zijn daarentegen met ruim 15 procent gestegen. Die stijging is nog groter voor huizen die woningcorporaties aan nieuwe huurders aanbieden. Waar ze vroeger vaak 70 procent van de wettelijke maximumhuur vroegen, is het in veel regio's gebruikelijk nieuwe huurders het maximale bedrag te vragen.

Categorie:
Tag(s):