dinsdag, 30. april 2013 - 7:53 Update: 03-07-2014 0:58

Laatste Koninginnedag van start gegaan

Foto van hond met kroon op vrijmarkt koninginnedag | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Vandaag, 30 april 2013, is de laatste Koninginnedag zonnig en droog van start gegaan op traditionele wijze met de vrijmarkten.

De volgende ‘mannelijke’ versie van deze traditionele dag kent twee belangrijke wijzigingen. De naam verandert naar ‘Koningsdag’ en zal worden gevierd op de verjaardag van Willem-Alexander, 27 april. Omdat dat in 2014 op een zondag valt wordt bij uitzondering de eerste Koningsdag een dag eerder, op zaterdag 26 april, gevierd. 

Amstelveen
Afgesproken is dat de koninklijke familie op die dag de festiviteiten in Amstelveen en De Rijp zal bijwonen. Deze gemeenten kunnen gebruikmaken van het programma dat al is ontwikkeld voor de geplande viering van Koninginnedag op 30 april 2013, die vanwege de troonswisseling een ander karakter krijgt.

Troonsafstand
De veranderingen zijn het gevolg van wat vandaag in Amsterdam staat te gebeuren. Afscheid van onze koningin Beatrix, die na 33 jaar het stokje overgeeft aan haar oudste zoon, prins Willem-Alexander. 

Akte van Abdicatie
Dinsdagochtend om 10.00 uur zal zij met één simpele handtekening op de Akte van Abdicatie afstand doen van de troon. Dit gedenkwaardige moment vindt plaats in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis Amsterdam. Na het zetten van de handtekening is Willem-Alexander officieel koning van Nederland. 

Balkonscène
Om 10.30 uur zullen, op dat moment prinses Beatrix en de nieuwe koning en koningin op het balkon op het Paleis op de Dam voor het publiek verschijnen.   

 

 
Provincie:
Tag(s):