maandag, 2. december 2013 - 17:05 Update: 03-07-2014 0:47

Lagere straffen voor dodelijke overval Haagse juwelier

Foto van rechter in toga | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De twee verdachten, van een gewapende overval met dodelijke afloop op de Haagse juwelier Stratmann in april 2012, zijn maandag door het gerechtshof Den Haag veroordeeld voor gevangenisstraffen van 10, respectievelijk 8 jaren. Dit meldt het hof maandag.

Het hof heeft de twee verdachten, die destijds 19 jaar oud waren, veroordeeld voor het medeplegen van gekwalificeerde doodslag. Het hof heeft geoordeeld dat de overval op een naïeve en zeer ondoordachte wijze is voorbereid en gepleegd.

Weerstand met pepperspray
Toen bleek dat de juwelier tijdens de overval weerstand bood, hebben de twee daders geprobeerd de juwelierszaak zonder buit te verlaten, maar de toegangsdeur van de winkel ging niet direct open. In de paniek die toen bij de daders ontstond, liep een van hen op zijn vlucht naar buiten langs de juwelier. Deze bespoot hem met pepperspray. De dader heeft daarop twee maal geschoten.

Derde verdachte vrijgesproken
Een derde persoon, die ervan werd verdacht bestuurder van de vluchtauto te zijn geweest, is door het hof vrijgesproken van betrokkenheid bij deze overval. Naar het oordeel van het hof kan niet met voldoende mate van zekerheid worden vastgesteld of en in hoeverre deze man op de hoogte is geweest van het plan van de medeverdachten om een gewapende overval te plegen.

Hogere straffen geëist door OM
Het openbaar ministerie had in hoger beroep gevangenisstraffen geëist van 16 jaar voor de schutter en 14 jaar voor de twee andere verdachten. De jeugdige leeftijd van de twee veroordeelde verdachten en hun geestelijke onvolgroeidheid zijn belangrijke redenen voor het opleggen van lagere straffen dan geëist.