donderdag, 11. april 2013 - 16:04 Update: 03-07-2014 0:59

Langdurige celstraffen voor moord in Cuijk

Foto van wetboek in rechtbank | EHF
Foto: Archief EHF

Twee mannen (30 en 24 jaar oud) uit Gennep moeten vijftien jaar de gevangenis in voor hun betrokkenheid bij de moord op een 20-jarige man in Cuijk. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde een derde man (21 jaar uit Gennep) tot drie jaar celstraf wegens medeplichtigheid. De mannen moeten de nabestaanden van het slachtoffer een schadevergoeding betalen van in totaal ruim vijftienduizend euro.

De aanleiding voor de moord was het vermoeden dat een vrouwelijk familielid van de drie verdachten in september 2010 seksueel is misbruikt door het 20-jarige slachtoffer. De 30-jarige man en zijn 24-jarige neef hebben het slachtoffer opgezocht en hem tegen zijn hoofd geschopt en geslagen. Het slachtoffer is vervolgens meerdere keren in zijn lichaam en hals gestoken en op straat aan zijn verwondingen overleden.

De rechtbank oordeelt dat beide mannen met voorbedachte raad hebben gehandeld en veroordeelt hen voor moord. De mannen waren in staat te overzien wat ze deden en ook na het uitoefenen van het eerste geweld hadden ze zich kunnen beraden. De rechtbank stelt vast dat de derde verdachte via internet informatie heeft gezocht over het slachtoffer, met de andere mannen naar Cuijk is gereden en op hen heeft gewacht in de auto.

De rechtbank acht voor beide mannen een celstraf van zestien jaar op zijn plaats, maar matigt de straf met een jaar, omdat de 24-jarige man verminderd toerekeningsvatbaar is verklaard en de 30-jarige man lang heeft moeten wachten totdat de onderzoeken in de zaak van zijn medeverdachte waren afgerond. Bij de bepalen van de straf voor de 21-jarige man heeft de rechtbank onder meer meegewogen dat hij weigert zijn verantwoordelijkheid te dragen voor zijn aandeel. De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij blijft volharden in zijn ontkenning tijdens de gewelddadige confrontatie in de buurt te zijn geweest.

Provincie:
Tag(s):